ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Νέες θεραπείες παρατείνουν την επιβίωση σε ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα.

nees-therapeies-gia-melanwma
Σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K προσφέρει η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib, συγκριτικά με τη μονοθεραπεία με dabrafenib, σύμφωνα με δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO).
Η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα συνδέεται με υψηλή θνησιμότητα στην προχωρημένη του μορφή.
Τα νέα περιστατικά μελανώματα ετησίως ανέρχονται σε περίπου 200 χιλιάδες παγκοσμίως, με τους θανάτους να αγγίζουν κάθε χρόνο τις 55 χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι κάθε ώρα περίπου 6 άνθρωποι πεθαίνουν από μελάνωμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως πριν 40 χρόνια το μελάνωμα έπληττε 1 στους 1500 ανθρώπους. Σήμερα, διαγιγνώσκεται σε 1 στους 50!
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γενετικές μεταλλάξεις συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη του μελανώματος. Περίπου το 50% των περιστατικών χαρακτηρίζονται από την μετάλλαξη BRAF, ενώ οι μεταλλάξεις V600E και V600K αποτελούν περίπου το 95% του συνόλου των μεταλλάξεων BRAF.
Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η φαρμακευτική εταιρεία Novartis με την επιστημονική υποστήριξη της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ COMBI-d, στην οποία συμμετείχαν και δύο ελληνικά κέντρα, έδειξαν ότι ο συνδυασμός των dabrafenib με το trametinib πέτυχε μέση ολική επιβίωση 25,1 μήνες έναντι 18,7 μηνών της μονοθεραπείας με dabrafenib.
Παράλληλα, κατεγράφη μείωση κατά 33% στον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου με τη μέση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου να αγγίζει τους 11 μήνες για τη συνδυαστική θεραπεία έναντι 8,8 μηνών με την μονοθεραπεία.
Ο συνδυασμός πέτυχε ποσοστό ολικής ανταπόκρισης 69% έναντι 53% της μονοθεραπείας, ενώ η μέση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 12,9 μήνες έναντι 10,6 μηνών για τη μονοθεραπεία.
Τα αποτελέσματα ασφαλείας ήταν σύμφωνα με το προφίλ που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα για τον συνδυασμό, καθώς και με τη μονοθεραπεία με dabrafenib, ενώ δεν παρατηρήθηκαν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η τελική ανάλυση της μελέτης COMBI-d, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς ως κέντρο, επιβεβαιώνει τα προγενέστερα δεδομένα για την στατιστικώς σημαντική βελτίωση της ολικής επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K, οι οποίοι έλαβαν συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib,» δήλωσε η Δρ. Ελένη Γκόγκα, Ογκολόγος – Παθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια της μελέτης.
«Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή,» επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος – Παθολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan και ερευνητής της μελέτης. «Τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας επιτυγχάνονται όταν χορηγούμε τα φάρμακα στην ώρα τους» σημείωσε με νόημα.
Όπως ανέφερε, «οι μεταλλάξεις αποδεικνύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, και είναι σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις όπως είναι οι μεταλλάξεις στο BRAF που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με μεταστατική νόσο που επιβιώνουν πέρα της τριετίας, έχουν σημαντικές πιθανότητες να επιβιώσουν επί μακρόν».
Οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας μπορούν να λάβουν το συνδυασμό dabrafenib και trametinib, που στοχεύουν σε δύο διαφορετικές κινάσες σερίνης/θρεονίνης, την BRAF και τη MEK, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (πρόκειται για θεραπεία υψηλού κόστους).
virus.com.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.