ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αλλάζει μορφή ο καρκίνος του μαστού όταν εξαπλώνεται..

alazei-morfi-o-karkinos-tou-mastou-otan-exaplwnetai
Σχεδόν το 40% των καρκινικών όγκων του μαστού αλλάζουν μορφή όταν εξαπλώνονται από το σημείο όπου έχουν αναπτυχθεί – ένα εύρημα το οποίο ίσως σημαίνει ότι απαιτούνται αλλαγές και στην αγωγή που χορηγείται στους ασθενείς, αναφέρουν επιστήμονες από το Εδιμβούργο.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Annals of Oncology», ανέλυσαν 211 όγκους οι οποίοι είχαν εξαπλωθεί στους λεμφαδένες στη μασχάλη – στην περιοχή όπου ο καρκίνος του μαστού τείνει να εξαπλώνεται πρώτα.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι στο 40% των όγκων ο καρκίνος είχε αλλάξει εντελώς μορφή.

Σε 20 όγκους λ.χ. είχε μετατραπεί από καρκίνος με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων σε καρκίνο με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, ενώ σε άλλους όγκους είχε συμβεί το αντίστροφο (από εκεί που ο καρκίνος ήταν με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων, άλλαξε μορφή και έγινε καρκίνος με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων).

Οι αλλαγές αυτές είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς άλλη θεραπεία χορηγείται στους καρκίνους με αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων και άλλη σε αυτούς με θετικούς.

Ακόμα πιο σοβαρό, όμως, είναι το γεγονός πως με μια τέτοιου είδους αλλαγή, μια θεραπεία που θα κατέστρεφε τους όγκους, θα μπορούσε ξαφνικά να διεγείρει την ανάπτυξή τους, με ολέθριες συνέπειες για τις ασθενείς.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον οργανισμό Breakthrough Breast Cancer.

Πολύπλοκη νόσος
Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πολύπλοκη ασθένεια, που έχει διάφορες μορφές, κάθε μία εκ των οποίων έχει τους δικούς της τρόπους αντιμετώπισης.

Σε αδρές γραμμές, οι καρκίνοι του μαστού χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

* Καρκίνοι με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων. Αποτελούν τα περίπου δύο τρίτα των κρουσμάτων της νόσου. Αντιμετωπίζονται κυρίως με ορμονικές θεραπείες που έχουν αντιοιστρογονική δράση.

* Καρκίνοι θετικοί στην HER2 (είναι μία πρωτεΐνη). Αποτελούν το 1 στα 6 κρούσματα. Αντιμετωπίζονται με ειδικά φάρμακα.

* Καρκίνοι τριπλά αρνητικοί. Έχουν αρνητικούς υποδοχείς οιστρογόνων, αρνητικούς υποδοχείς προγεστερόνης και αρνητικούς υποδοχείς της πρωτεΐνης HER2. Αποτελούν το περίπου 1 στα 6 κρούσματα. Αντιμετωπίζονται κυρίως με χημειοθεραπεία.

Υπολογίζεται πως στους μασχαλιαίους λεμφαδένες εξαπλώνεται ποσοστό 40% των καρκίνων του μαστού. Αυτού του είδους η εξάπλωση συχνά αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα απ’ ό,τι οι καρκίνοι που περιορίζονται στον μαστό, συνεπώς έχει ζωτική σημασία για τις ασθενείς να υποβληθούν στην πιο κατάλληλη θεραπεία.

Έλεγχος λεμφαδένων
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι πρέπει να ελέγχεται ο τύπος της νόσου που έχει μια γυναίκα στους λεμφαδένες της, διότι μπορεί να αλλάξει ριζικά την πορεία της θεραπείας στην οποία υποβάλλεται», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέινα Φαράτιαν, λέκτορας στο Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Πρέπει να προγραμματίσουμε μια κλινική μελέτη για να δούμε πως μπορούν τα ευρήματά μας να ωφελήσουν τις ασθενείς».

Από την πλευρά του, ο δρ Ντέιβιντ Χάρισον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας του οργανισμού Breakthrough Breast Cancer εξήγησε πως η νέα μελέτη πιθανώς εξηγεί γιατί δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία μερικές γυναίκες με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες.

Εκτίμησε επίσης πως με έναν επιπλέον έλεγχο στα καρκινικά κύτταρα των μασχαλιαίων λεμφαδένων, θα μπορούσε να γίνει πιο αποδοτική η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Ωστόσο και αυτός συμφώνησε πως θα πρέπει να γίνουν οι σχετικές κλινικές μελέτες, για να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις.

Πηγή: tanea.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.