ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μαξίμου: Ικανοποίηση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής..

maximou-ikanopoihsi-gia-tin-ektakti-sunodo-korufis
Απάντηση στην απόφαση του Eurogroup αναμένεται να δώσει σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που θα έχει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας καθώς το ελληνικό ζήτημα θα συζητηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο κάτι που επεδίωκε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός. 

Παράλληλα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως θα πρέπει να δουλέψουν όλες οι πλευρές μέχρι την Δευτέρα προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει συμφωνία. 

Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την Αγία Πετρούπολη, θα ακολουθήσει πυρετός συσκέψεων στο Μαξίμου με την συμμετοχή της διαπραγματευτικής ομάδας, καθώς η κυβέρνηση θα έχει στην διάθεση της μόλις 48ωρες για να προετοιμαστεί για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής αλλά και για τις προτάσεις που αναμένουν οι δανειστές.

Ο πρωθυπουργός ενημερώνονταν συνεχώς για όλες τις εξελίξεις από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ενώ στη συνέχεια είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες που τον συνοδεύουν στην Αγία Πετρούπολη προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν την στρατηγική που θα ακολουθήσει αλλά και την απάντηση που θα δώσει στους εταίρους. 

Ωστόσο ο Γ. Βαρουφάκης παρουσίασε στους ομολόγους του της ευρωζώνης μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ανεξάρτητη αρχή φόρων και τελών, ένα ανεξάρτητο δημοσιονομικό συμβούλιο που θα ελέγχει την εκτέλεση του προϋπολογισμού, πρόταση αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, απελευθέρωση επαγγελμάτων, φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Επιπλέον, εξήγησε πως ο προτεινόμενος μηχανισμός ελέγχου εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα το οποίο σε περίπτωση εκτροχιασμού θα προκαλεί άμεση μείωση των δαπανών του δημοσίου.

Ωστόσο όπως είπε στην συνέντευξη του αμέσως μετά την συνεδρίαση του Eurogroup οι προτάσεις του δεν σχολιάστηκαν από κανένα εκπρόσωπο των θεσμών και δεν συζητήθηκαν από τους ομολόγους του, γεγονός για το οποίο δεν έκρυψε την ενόχληση του υποστηρίζοντας πως για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε πως δεν είναι ένα φόρουμ για σοβαρές συζητήσεις επί συγκεκριμένων θεμάτων. 

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ελέγχων κεφαλαίων υπογράμμισε πως είναι το ακριβώς αντίθετο από μια Νομισματική Ένωση και πως κάτι τέτοιο θα αποδείκνυε την αποτυχία της ευρωζώνης.

Σχετικά με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα επεσήμανε πως ο δανειζόμενος δεν επιλέγει τους πιστωτές του, ωστόσο αποτελεί ερώτημα αν το ίδιο το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει, εφόσον το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που απαγορεύει το καταστατικό του.

«Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι εκ των ων ουκ άνευ» κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.