ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Με το βλέμμα στη συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ

me-to-vlemma-stin-sunantisi-merkel-olant
Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

Στην προσπάθεια για τη γεφύρωση της διαφοράς που την χωρίζει από τους δανειστές στο δημοσιονομικό ζήτημα εστιάζει τις προσπάθειες της η ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της κρίσιμης συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής την Τετάρτη.

Στην συνάντηση αυτή έχει επενδύσει τις ελπίδες της η ελληνική πλευρά για απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων και επίτευξη συμφωνίας.

Η γεφύρωση της διαφοράς στα δημοσιονομικά ήταν ο στόχος της συνάντησης που έγινε χθες στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία υπό τους κ.κ. Ν. Παππά και Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αρμόδιο για τα δημοσιονομικά Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.
Όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, στη συνάντηση συζητήθηκε «η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016».

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα πήγε χθες στις Βρυξέλλες αφού η Αθήνα είχε λάβει σαφή μηνύματα από τους Εταίρους και τους θεσμούς ότι θα πρέπει να υπάρξει ορατή πρόοδος στη διαπραγμάτευση πριν τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολαντ την Τετάρτη.

Η αντιπροσωπεία αυτή, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Σακελλαρίδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο και είναι «εξουσιοδοτημένη έτσι ώστε να υπάρξει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς».

Ο κ. Σακελλαρίδης διευκρίνισε πάντως ότι για την κυβέρνηση, η πρόταση στην οποία κατέθεσε στο κείμενο των 47 σελίδων αποτελεί «βάση και αφετηρία των συζητήσεων» και επισήμανε ότι στην πρόταση της η κυβέρνηση έχει θέσει και το ζήτημα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιδιώκεται, ο κ. Σακελλαρίδης έκανε λόγο για μια μεσοπρόθεσμη διευθέτηση, που θα αντιμετωπίσει το χρηματοδοτικό κενό και την έλλειψη ρευστότητας.

Ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι η 30η Ιουνίου είναι εκ των πραγμάτων σημαντική γιατί τότε λήγει το πρόγραμμα.

Αν και ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι η κυβέρνηση θέλει άμεσα συμφωνία και επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος για την οποία είπε ότι «δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα», άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας παράτασης ως το Μάιο του 2016, όπου λήγει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι όλα αυτά τα θέματα είναι υπό διαβούλευση με τους θεσμούς.

Η προσπάθεια που καταβάλει η ελληνική πλευρά είναι να επιτευχθεί σύγκλιση στο θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, όπου την ελληνική πρόταση χωρίζει μια απόσταση 3 δισ. από την πρόταση των θεσμών.

Ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε χθες, ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στο θέμα αυτό δεν είναι τόσο σημαντική, όσο σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Οι εταίροι εμφανίζονται πάντως αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους ζητώντας μέτρα με ισοδύναμα δημοσιονομικά αποτελέσματα για κάθε μέτρο της πρότασής τους που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση. 

real.gr

ΕΕ - Αθήνα: Προσπάθειες προσέγγισης έως την Τετάρτη..


loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.