ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΕΕ - Αθήνα: Προσπάθειες προσέγγισης έως την Τετάρτη..

EE-athina-prospatheies-proseggisis-ews-tin-tetarti
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με επίσημη επιβεβαίωση μόνο όταν η συνάντηση είχε ολοκληρωθεί, Τσακαλώτος και Παππάς προσπάθησαν να γεφυρώσουν το χάσμα Γιούνκερ - Τσίπρα και να στρώσουν τον δρόμο για να καταθέσει η Ελλάδα τις συμπληρωματικές προτάσεις που απαιτείται, ώστε να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση του 2ου ελληνικού προγράμματος. 

Επισήμως η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά η Κομισιόν δεν είχε και τόσο αισιόδοξο τόνο. 

Υπονοεί μάλιστα ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα ήθελαν να συμφωνήσουν με την Κομισιόν και την ΕΚΤ χωρίς το ΔΝΤ και να καρπωθούν την κοινοτική πλευρά της δόσης. 

Η Κομισιόν και ο Μοσκοβισί για κάποιο λόγο, επέλεξαν να θυμίσουν δημοσίως ότι αυτό δε γίνεται. 

Την ίδια ώρα ελληνικής προέλευσης non paper κάνει λόγο για δημοσιονομική προσαρμογή και για το 2016, λίγη πριν από το δημοσίευμα της WSJ για την αλλαγή χρήσης των 11 δισ. του ΤΧΣ, ώστε να χρηματοδοτήσουν τη χώρα ως το Μάρτιο του 2016 - οπότε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ που περιέχει άλλα 16 δισ. 

Η λύση αυτή βολεύει τους πάντες. 

- Τους ευρωπαίους που θα φανεί ότι δεν βάζουν καινούργια λεφτά στο τραπέζι, 

- το ΔΝΤ που θα έχει την χρηματοδότηση εξασφαλισμένη ως το τέλος του δικού του προγράμματος, εξού και ο όρος του καταστατικού, 

- και την κυβέρνηση που θα βαφτίσει το διάστημα αυτό παράταση ή γέφυρα, ή ακόμα και “το κίτρινο υποβρύχιο” γιατί η κοινή γνώμη φοβάται μόνο τα μέτρα που είναι γραμμένα σε μνημόνιο.

Η λύση όμως αυτή είναι η χειρότερη για τη χώρα, καθώς φορτώνει τον πολίτη με ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και συνεχίζει να έχει μεγάλο κόστος εξυπηρέτησης. 

Η άλλη λύση είναι τα 50 δισ. (46 για την ακρίβεια) που ο Σόιμπλε υπονοεί ότι χρειάζονται για να σωθεί η Ελλάδα - εξού και η αναφορά στον Τζάκ Λιού. 

Εκεί το κόστος είναι μηδενικό, η ανάγκη για πρωτογενή πλεονάσματα κάτω της μονάδας για πάντα, αλλά θέλει μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και μέτρα που να αντανακλούν ότι η κυβέρνηση καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν, δεν είπε τυχαία ότι “δεν θα πληρώνουμε άλλο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα”, διότι περί αυτού πρόκειται: οι Βρυξέλλες και το ΔΝΤ μας είπαν “αν θέλετε να τους πληρώνετε να τα βρείτε μόνοι σας”. 

Αφού αγορές δεν υπάρχουν και το budget αν δεν είναι ισοσκελισμένο θα σημαίνει στάση πληρωμών, η μόνη λύση είναι οι φόροι. 

Αυτό θα συζητάμε μέχρι την Κυριακή το αργότερο. Μετά το τρένο φεύγει και η τράπουλα μοιράζεται από την αρχή.


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.