ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

FAΖ: Πώς το ΔΝΤ «τορπίλισε» τον συμβιβασμό Αθήνας – δανειστών

FAZ-pws-to-ΔΝΤ-torpilise-ton-sumbibasmo-athinas-daneistwn
Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επισκιάζονται από τις θεμελιώδεις εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετέδωσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα που επικαλείται κύκλους των διαπραγματευτών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τορπίλισε έναν συμβιβασμό, ο οποίος είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση αυτόν η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις περικοπές στις χαμηλές συντάξεις, εφόσον μείωνε σε αντιστάθμισμα τις αμυντικές της δαπάνες κατά το ίδιο ποσό. Πρόκειται για περίπου 400 εκατ. ευρώ. 

Αυτήν την πρόταση υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ στον Αλ. Τσίπρα, προφανώς με την έγκριση της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ.

Το ΔΝΤ δεν δέχεται αυτού του είδους τις ανταλλαγές, δήλωσε ένας διαπραγματευτής στη FAS. 

«Εμείς υποτίθεται πως πρέπει να διαπραγματευτούμε, όμως δεν έχουμε καμία εντολή για αυτό», είπε. 

Από την πλευρά της Επιτροπής, ως εκ τούτου, αναφέρει το δημοσίευμα, το Σάββατο κυριαρχούσε έντονος σκεπτικισμός για το κατά πόσον μια συμφωνία εξακολουθεί να είναι εφικτή.

Ο Τσίπρας έχει αποκλείσει κατηγορηματικά μια μείωση των κρατικών επιδομάτων στις χαμηλές συντάξεις σε όλες τις συζητήσεις αυτήν την εβδομάδα, συνεχίζει το ρεπορτάζ. 

Το ΔΝΤ είχε ανακαλέσει τους διαπραγματευτές του αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον και δηλώνει ότι υπάρχουν «μεγάλες διαφορές στους περισσότερους τομείς - κλειδιά». 

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτή η αναστάτωση είχε να κάνει με τις εντάσεις μεταξύ της Κομισιόν και του Ταμείου.

Αυτές, όπως σημειώνεται, είχαν ξεκινήσει από μια συνάντηση στην καγκελαρία πριν από δύο εβδομάδες. 

Εκεί, οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) συμφώνησαν σε ένα κείμενο-πλαίσιο με τις αξιώσεις που επρόκειτο να εγείρουν έναντι της Ελλάδας. 

Σε αυτό μείωναν το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πρέπει να φτάσει η Αθήνα φέτος και τα επόμενα χρόνια, στο 1, 2, 3 και 3,5 τοις εκατό του ΑΕΠ.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχει υπάρξει και μια παράπλευρη συμφωνία, όπως έμαθε η FAS από συμμετέχοντες της συνεδρίασης: 

Εάν τελικά για φέτος μπορούσε να επιτευχθεί μόνο 0,8%, τότε όλοι οι εμπλεκόμενοι θα δήλωναν τελικά ικανοποιημένοι. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τη συγκατάθεσή της, έστω και απρόθυμα, στην εν λόγω συμφωνία, αλλά την πήρε πίσω σε μια τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την επόμενη μέρα. 

Έτσι, αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Γιούνκερ έχασε κάθε περιθώριο κινήσεων στις συνομιλίες με τον Τσίπρα αυτή την εβδομάδα.

Ένας ευρωπαίος διαπραγματευτής δήλωσε στη F.A.S.: «Είναι εντελώς παράδοξο. Εν τέλει αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης ένα ίδρυμα, πίσω από το οποίο δεν υπάρχει κανένας λαός».
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Bloomberg: Ο Γιούνκερ θέλει συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο..





loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.