ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Guardian: Εξάμηνη παράταση και 18 δισ. προσφέρουν οι δανειστές

guardian-examini-paratasi-kai-18-dis-prosferoun-oi-danistes
Οι πιστωτές της Ελλάδας στοχεύουν στη σύναψη συμφωνίας για να σταματήσουν το ενδεχόμενο χρεοκοπίας και εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, παρατείνοντας κατά έξι μήνες το πρόγραμμα διάσωσης και χορηγώντας πόρους έως και 18 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι διαπραγματευτές των δανειστών της Ελλάδας προτείνουν επίσης να υπάρξει δέσμευση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όμως οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αυτά εξαρτώνται από μια θετική απάντηση από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μελλοντικά θα υπάρξει υπόσχεση για μιας κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους, όμως θα συνοδεύεται από όρους και δεν θα αποτελεί μέρος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, τέσσερις ημέρες μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο προηγούμενο Eurogroup. Η σημερινή σύνοδος είναι μια επιτυχία για τον Τσίπρα, ο οποίος επιμένει πως η κρίση χρέους μπορεί να λυθεί μόνο από τους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης.

Χθες συνεδρίασε το υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας για να συζητηθεί το περίγραμμα της πρότασης που κατάρτισαν οι στενότεροι πολιτικοί και οικονομικοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγή κοντά στην κυβέρνηση.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται αλλαγές στο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα –τα πιο ευαίσθητα ζητήματα, που η κυβέρνηση μέχρι τώρα ορίζει ως τις «κόκκινες γραμμές» που δεν θα περάσει.

Η πηγή δήλωσε στην Guardian πως η Αθήνα είναι έτοιμη να συναινέσει μόνο σε μείωση των υψηλότερων συντάξεων, που δεν θα επηρέαζε περισσότερους από 80.000 ανθρώπους. Στις υποχωρήσεις λέγεται ότι περιλαμβάνονται και νέοι φόροι, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της εξάμηνης παράτασης που προωθείται, η Ελλάδα θα έπαιρνε τα 7,2 δισ. ευρώ που ακόμα δεν έχουν εκταμιευτεί, καθώς και 10,9 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί στη χώρα άλλα τα οποία «βρίσκονταν στην άκρη» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το τελευταίο αυτό ποσό θα μεταφέρονταν γρήγορα στην κυβέρνηση προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή των χρεών.

ΠΗΓΗ: Euro2day
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.