ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

WSJ: Παράταση ως το Νοέμβρη και χρηματοδότηση 15 δισ.

WSJ-paratasi-ws-ton-noembri
Στη χθεσινή τους συνεδρίαση, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν το πως θα μπορούσε να υπάρξει μια νέα χρηματοοικονομική συμφωνία για την Ελλάδα, αν και όταν υπάρξει συμφωνία ως προς τους όρους παροχής βοήθειας γράφει η WSJ.

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς, και το οποίο έχει δει η Wall Street Journal, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζονταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης. 

Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Κρίσιμης σημασίας είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν από τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια των οποίων έχουν συνδέσει τα δάνεια διάσωσης που θα εγκρίνουν αυτά, με τα δάνεια του ΔΝΤ.

Οι διαφορές στα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα βοήθεια περιορίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το πώς θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην άντληση νέων εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι πιστωτές πιέζουν για περικοπές στις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και αύξηση στην φορολογία επί των πωλήσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών, που έλαβαν χθες δυο προτάσεις –μια από την Ελλάδα και μια των πιστωτών- είπαν πως θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο, ευελπιστώντας να κλείσουν μια τελική συμφωνία.

ΠΗΓΗ: Euro2day


ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΓΙΑ 5ΜΗΝΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.