ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

WSJ: Το μεγάλο δίλημμα του Ντράγκι..

ntragki_300_190
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παίξει κομβικό ρόλο στο αν η Ελλάδα θα αποφύγει τους κεφαλαιακούς ελέγχους πριν την διενέργεια του δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου, αναφέρει η Wall Street Journal.

Η αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος το βράδυ της Παρασκευής από τον Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί μεγάλο πονοκέφαλο στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με την επιλογή της διατήρησης της παροχής έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ή την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Σύμφωνα με την WSJ, όποια επιλογή και αν κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ένα πράγμα είναι βέβαιο: Δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο για πολύ ακόμα.

«Η ΕΚΤ ειδικότερα είναι αντιμέτωπη με ένα τρομακτικό δίλημμα» ανέφερε μακροοικονομικός σύμβουλος της UBS στην αμερικάνικη εφημερίδα.

Χωρίς ένα πρόγραμμα διάσωσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της ως το τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα πιθανότατα θα αθετήσει την πληρωμή 1,55 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 30 Ιουνίου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία για την ΕΚΤ, είναι πως η χώρα δεν θα βρίσκεται πια κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος διάσωσης των κυβερνήσεων της ευρωζώνης που λήγει την ίδια ημέρα.

Η ΕΚΤ μπορεί να αναγκαστεί να αποφασίσει αν θα «κάμψει» τους κανονισμούς της για να κρατήσει ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες με έκτακτα δάνεια, τα οποία ανέρχονται ήδη σε 89 δισ. ευρώ, μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα ή να περιορίσει την χρηματοδότηση και να διακινδυνεύσει την πυροδότηση μιας νέας τραπεζικής κρίσης.

Ο κ. Ντράγκι είναι αντιμέτωπος με ένα Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο είναι ήδη πολύ ενοχλημένο με την μεγάλη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από δάνεια της κεντρικής τράπεζας. 

«Η χορήγηση του ELA γίνεται για μεγάλο διάστημα και έχει γίνει η μόνη πηγή χρηματοδότησης των τραπεζών. Αυτό δημιουργεί αμφιβολίες για την σταθερότητα τους» ανέφερε την Πέμπτη ο Γιενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Bundesbank.

Οι φωνές αυτές αναμένεται να γίνουν πιο ισχυρές μετά την απόφαση για το δημοψήφισμα, εκτιμά ο αρθρογράφος της WSJ, Mπράιν Μπλάκστοουν.

Εν τω μεταξύ οι μεγάλες εκροές καταθέσεων από την Ελλάδα αυτό το Σαββατοκύριακο θα αυξήσουν την πίεση στην ΕΚΤ να αποφασίσει πιο γρήγορα την στρατηγική της. Το Σάββατο είχαν σχηματιστεί ουρές έξω από τις τράπεζες.

Για πολλούς μήνες ο κ. Ντράγκι δεν έχει κάνει κάποια κίνηση που θα προκαθόριζε τις αποφάσεις στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες για την χορήγηση περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα. «Είναι μια πολιτική απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς και όχι από κεντρικούς τραπεζίτες» είχε δηλώσει στις 15 Ιουνίου.

Τώρα θα πρέπει να πάρει μια πολύ κρίσιμη απόφαση και πιθανότατα θα αναζητήσει καθοδήγηση από την πλευρά των πολιτικών, εκτιμά ο αναλυτής της UBS.


ΠΗΓΗ: euro2day.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.