ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ένα ποτήρι γκρέιπφρουτ την ημέρα προστατεύει την καρδιά

gkreipfrout-300x190
Οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ την ημέρα έχουν μειωμένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, αναφέρει η «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN).
Αυτό οφείλεται στο ότι ορισμένες ουσίες του φρούτου κάνουν τις αρτηρίες πιο ελαστικές, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.
Η ακολούθηση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα είναι γνωστό ότι ασκεί προστατευτική δράση στην καρδιά, αλλά έως τώρα λίγες μελέτες είχαν γίνει για το γκρέιπφρουτ το οποίο είναι πλούσιο σε μία ομάδα θρεπτικών συστατικών που λέγονται φλαβονόνες.
Επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας (INRA) της Γαλλίας αποφάσισαν να διερευνήσουν το θέμα σε 48 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 50 έως 65 ετών, οι οποίες λόγω κλιμακτηρίου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην AJCN, χώρισαν τις εθελόντριές τους σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπινε καθημερινά 340 ml χυμό γκρέιπφρουτ πλούσιο σε φλαβονόνες και η άλλη ένα πανομοιότυπο ρόφημα από το οποίο όμως είχαν αφαιρεθεί οι φλαβονόνες.
Έπειτα από λίγους μήνες, οι ομάδες άλλαξαν ροφήματα.
Έπειτα από συνολικά έξι μήνες παρακολούθησης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι με την καθημερινή κατανάλωση του φρουτοχυμού με τις φλαβονόνες βελτιωνόταν αισθητά η υγεία των αιμοφόρων αγγείων των εθελοντριών.
Αυτό τεκμηριώθηκε με μία εξέταση που λέγεται ενδοθηλιοεξαρτώμενη αγγειοδιαστολή (flow-mediated dilation ή FMD) και είναι σχεδιασμένη να ελέγχει πόσο εύκαμπτα είναι τα τοιχώματα των αρτηριών.
Όσο πιο ελαστικές είναι οι αρτηρίες, τόσο καλύτερη είναι η κυκλοφορία του αίματος.
Ωστόσο, το εύρημα περιορίζεται μόνο στους υγιείς ανθρώπους. Όσοι ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια ή άλλα νοσήματα δεν πρέπει να αρχίσουν την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ δίχως να ρωτήσουν πρώτα τον γιατρό τους, διότι ο συγκεκριμένος χυμός αλληλεπιδρά με τουλάχιστον 85 φάρμακα.
boro.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.