ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Μογκερίνι: Επικίνδυνο για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ένα δημοψήφισμα

mogkerini-300x190
Η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα έχει σοβαρά επακόλουθα στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, προειδοποίησε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.

“Ένα δημοψήφισμα θα ήταν εξαιρετικά προβληματικό” είπε η κ. Μογκερίνι σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους μετά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών – μελών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας υπογράμμισε ότι και οι 28 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για την πρόθεση του προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ να διοργανώσει δημοψήφισμα για τη δικαιοδοσία των κρατικών δικαστικών θεσμών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης στη σερβοβοσνιακή οντότητα.

“Παρατηρώ ότι η ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, κάτι που αφήνει περιθώρια επανεξέτασης της απόφασης για τη διενέργειά του” ανέφερε η κ. Μογκερίνι.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος επέκριναν νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ και της Κροατίας, Βέσνα Πούσιτς.

Ο κ. Λάιτσακ δήλωσε ότι το δημοψήφισμα είναι απαράδεκτο από νομική και ηθική άποψη και η κ. Πούσιτς είπε ότι η διεξαγωγή θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον και του Συντάγματος της Βοσνίας.

Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν ήδη από πέρσι είχε ασκήσει κριτική στην ιδέα διενέργειας δημοψηφίσματος στη σερβοβοσνιακή οντότητα της Βοσνίας.

Το δημοψήφισμα δεν συμβαδίζει με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και η εφαρμογή της ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.