ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Τσίπρας με οργή: Οποιος θέλει άλλη κυβέρνηση και πρωθυπουργό, να το πει

tsipras-300x190
«Ηρθε η ώρα να πούμε την άποψη μας καθαρά και έντιμα», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ξεκινώντας την ομιλία του και έθεσε το δίλημμα: «Να κάνουμε υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν έντιμο συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι «Η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή στο ΔΝΤ για στήριξη του νομίσματος. Οποιος δεν το παραδέχεται ή εθελοτυφλεί η κρύβει την αλήθεια».



Αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, και τις θέτουμε στην κρίση της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πως θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, καμία καλύτερη εναλλακτική λύση, τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα κάλεσε τους διαφωνούντες να τοποθετηθούν ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής. «Αν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει, μια άλλη κυβέρνηση, μια καλύτερη συμφωνία, δεν έχει παρά να το ισχυριστεί ανοικτά και να εξηγήσει με ποιους όρους και γιατί δεν επιτεύχθηκε. Αν επίσης κάποιοι νομίζουν ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, επίσης μπορεί να το πει ανοικτά, κι από αυτό εδώ το βήμα αν το πιστεύει. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του εγκατέλειψε μια καλύτερη εναλλακτική για τον λαό να διατυπώσει και να τεκμηριώσει αυτή την άποψη», τόνισε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.



Και πρόσθεσε: «Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν κατάφερε να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, επίσης αυτή η άποψη πρέπει ανοικτά να διατυπωθεί. Ανοιχτά να διατυπωθεί και συλλογικά να πάρουμε αποφάσεις πάνω σε αυτό. Και βεβαίως αν υπάρχει άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα τρία μνημόνια και αυτό πρέπει να εξηγηθεί, με επιχειρήματα».



Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι “πως αντιδρούμε στα δύσκολα;”. “Με ποιο σχέδιο; Και αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες;”, τονίζοντας ότι δεν έχουμε δικαίωμα να παρατήσουμε απροστάτευτο τον λαό που μας πίστεψε.



Ο πρωθυπουργός πρότεινε να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε έκτακτο ανοικτό συνέδριο τον Σεπτέμβρη, σημειώνοντας ότι «Ο λαός μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε». Επίσης, έθεσε το ερώτημα, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού.



Το στρατηγικό ερώτημα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα συνεχίσουμε να τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής. Η χώρα, παρά τις προσπάθειές μας, συνεχίζεται να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης σημαντικού μέρους της κυριαρχίας της. Πρέπει να υπάρξει λύση για το χρέος, που είναι η βασική αιτία ή το εργαλείο για την επιβολή αυτής της επιτήρησης.

Υπάρχουν φωνές και απόψεις που υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με συμφωνία που μας οδηγεί σε σκληρότερο μνημόνιο. Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αρκετά ηπιότερη από τα προηγούμενα μνημόνια, καθώς έχουν μειωθεί αρκετά οι στόχοι των πλεονασμάτων. Η αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους είναι περισσότερο από ορατή.Καλώ όλους να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη εγκρίνοντας την πρόταση για ένα έκτακτο συνέδριο και λύνοντας τις υπαρκτές διαφορές με το διάλογο και την δημοκρατική επιλογή.

Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει αν κατά τη γνώμη τους δεν είναι αρκετά αριστερή, σημείωσε.
 


«Υπάρχει η άποψη -και είναι σεβαστή- που δεν αποδέχεται ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή το βράδυ της 12ης Ιουλίου. Που θεωρεί ότι υπήρχε και υπάρχει άμεσα, βραχυπρόθεσμα εναλλακτικό σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο, μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας. Την εθνική αναδίπλωση και την απόδραση από τους διεθνείς συσχετισμούς» είπε ο πρωθυπουργός και πρότεινε «ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή ώστε όλο το κόμμα να τοποθετηθεί ανοιχτά, δημοκρατικά και συντεταγμένα». 

Και ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Οποια και να είναι η απόφαση των μελών μας, δηλαδή η συλλογική απόφαση του κόμματος, ένα πράγμα είναι δεδομένο. Ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι και όλες εδώ σήμερα ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών». 

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως: “Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά κόμμα σημαίνει πέρα από δημοκρατία και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών, σημαίνει και αναγνώριση ότι όλοι μας πέρα από τις διαφωνίες παλεύουμε για ένα κοινό στόχο, για αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό μετασχηματισμό. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κάποιοι να αξιοποιούν τις ψήφους άλλων κομμάτων για να αποφεύγουν την ευθύνη και την ίδια στιγμή να λένε ότι στηρίζουν την κυβέρνηση». 


real.gr
Σφοδρή μάχη για τον έλεγχο του κόμματος και των εξελίξεων
Οι τοποθετήσεις Δραγασάκη, Μπαλτά, Ησυχου και Παπαδογιάννη στην ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ
Φίλης: Ο Βαρουφάκης έχει πει πολλές μ@λ@κίες
Γεροβασίλη: Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος
Μητρόπουλος: Συστήνω σύνεση, συνεννόηση και ενότητα
Βαρεμένος: Θα ήταν αναγκαίο να μην υπάρχει καν το ρήγμα




loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.