ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

ΔΝΤ: Βαρύ θα ειναι το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα

ΔΝΤ-300X190
Βαρύ θα είναι το πλήγμα που θα δεχθεί η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα εξαιτίας των τελευταίων γεγονότων εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει στην Έκθεσή του για Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook WEO) που παρουσιάσθηκε σήμερα στην Ουάσιγκτον από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, μικρή υποχώρηση της ανάπτυξης για φέτος . 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 3,3% έναντι 3,5% που προέβλεπε τον Απρίλιο. Ωστόσο για το το 2016 διατήρησε αμετάβλητη την πρόψλεψη του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,8%.

Για την Ελλάδα το ΔΝΤ αναφέρει ότι το δημοψήφισμα και η τραπεζική αργία, σε συνδυασμό με την αυξημένη αβεβαιότητα, αλλά και τη φύση μιας ενδεχόμενης μελλοντικής στήριξης της χώρας από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερα spreads για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ειδικά στις βραχυχρόνιες διάρκειες.

Το Ταμείο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαπιστώνει ότι ο αντίκτυπος από την ελληνική κρίση εκτός Ελλάδας ήταν περιορισμένος.

«Οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν σχετικά υποτονικές, με κάποια μέτρια αύξηση των τιμών των κρατικών ομολόγων που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Για τη ζώνη του ευρώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται σε καλό δρόμο , εν μέσω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού. 

«Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω για πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ, αλλά στην Ελλάδα, τα εν εξελίξει γεγονότα είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ένα πολύ βαρύτερο τίμημα (heavier toll) για την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες», αναφέρει το Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι σ την έκθεση που είχε συντάξει τον Απρίλιο το ΔΝΤ προσδιόριζε την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για εφέτος στο 2,9% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στην νέα έκθεση δεν αναφέρεται σε πιο βαθμό το Ταμείο έχει αναθεωρήσει το σχετικό στόχο.

Η Έκθεση υπογραμμίζει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν, μέχρι στιγμής, οδηγήσει σε σημαντική «μόλυνση» όσον αφορά στην αγορά κρατικών ομολόγων.


Ντράγκι: Αρκετά δύσκολο να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα


«Η έγκαιρη λήψη μέτρων θα πρέπει να βοηθήσει στη διαχείριση των κινδύνων αυτών, εάν επρόκειτο να ενσκήψουν», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εντούτοις το ΔΝΤ διαβλέπει ότι κίνδυνοι για την επανεμφάνιση εντάσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν υπαρκτοί.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.