ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Ποινικές διώξεις για το σκάνδαλο στο Γηροκομείο Αθηνών

girokomeio-300x190
Της Άννας Κανδύλη

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κακοδιαχείριση της περιουσίας της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών (Γηροκομείου-Πτωχοκομείου) ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά της πρώην διοίκησης του Ιδρύματος.

Η δίωξη που στρέφεται κατά του πρώην προέδρου, του πρώην αντιπροέδρου και του πρώην ταμία του Γηροκομείου, αφορά στα εξής αδικήματα:

-Απιστία σχετική με την υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση στην υπηρεσία, το αντικείμενο της οποίας έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που το έχουν εμπιστευθεί στον υπαίτιο λόγω της ιδιότητά του ως εντολοδόχου, το συνολικό αντικείμενο της οποίας υπερβαίνει σε ποσό τις 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

-Απιστία, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.ΣΩΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΝ

Η προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε μετά από καταγγελία της νυν ταμία του Γηροκομείου, διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς Ελένης Ράικου, από τους επίκουρους εισαγγελείς Αντώνη Ελευθεριάνο και Πόπη Παπανδρέου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε η τέλεση σωρείας σοβαρών διαχειριστικών παραβάσεων και ειδικότερα:

Από τα εκατοντάδες ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του Γηροκομείου, μισθώθηκαν μικρό μόνο μέρος αυτών, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Ακίνητα μισθώνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες, με συνέπεια να εμφανίζονται ως κενά, ενώ στην πραγματικότητα κατοικούνταν, όπως προκύπτει από τις μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται μισθώματα.

Δεν επιδιώχθηκε η είσπραξη οφειλομένων μισθωμάτων ή διαγράφονταν οφειλόμενα μισθώματα, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ημερησίως.

Συνάφθηκαν συμβάσεις με εταιρείες παροχής λογιστικών υπηρεσιών, ενώ στο Γηροκομείο υφίσταται λογιστήριο, με αποτέλεσμα την καταβολή σ’ αυτές αμοιβών και την πρόκληση ζημίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ στην περιουσία του.

Συνάφθηκαν συμβάσεις με φυσικά πρόσωπα στα οποία καταβαλλόταν αμοιβή 2.500 -4.500 ευρώ μηνιαίως , τα οποία υποτίθεται ότι απασχολούνταν ως «σύμβουλοι», ενώ στην πραγματικότητα δεν παρείχαν πραγματικές υπηρεσίες στο Γηροκομείο.

Τεχνικό προσωπικό απασχολούνταν επί μήνες και σε εργάσιμες ώρες σε εργασίες ανοικοδόμησης και επισκευής κατοικιών μέλους τους Δ.Σ. του Γηροκομείου, ενώ ταυτόχρονα εισέπρατταν μισθό για το εν λόγω διάστημα.

Δεν επιδιώκεται η είσπραξη οφειλόμενων τροφείων από ενεργούς και μη τροφίμους του Γηροκομείου, τα οποία ανέρχονται σε 470.000 ευρώ.

Φιλοξενήθηκαν δωρεάν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ Αθηνών, το οποίο στεγάζεται στο χώρο του Γηροκομείου, πρόσωπα που όφειλαν να καταβάλουν τροφεία, με αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί ποσό 280.000 ευρώ. 

Χρήματα που οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι παρέδιδαν στο Γηροκομείο προς φύλαξη δεν ανευρέθηκαν, με αποτέλεσμα να λείπουν 290.000 ευρώ.

Δεκάδες κληροδοτήματα που έχουν καταλειφθεί και προβλέπουν την εκποίηση ακινήτων και τη διάθεση του ποσού της εκποίησης για τους σκοπούς της, έχουν παραμείνει αδρανή, με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα έσοδά της και να επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Η ζημία ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ποσά άνω των 10.000.000 ευρώ έχουν αναληφθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν σε κληροδοτήματα, χωρίς την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

Στους τραπεζικούς λογαριασμούς ορισμένων από τους κατηγορουμένους εντοπίσθηκαν ποσά 120.000 – 200.000 ευρώ, τα οποία δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Για τη διενέργεια της έρευνας πραγματοποιήθηκε σειρά ανακριτικών ενεργειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις μαρτύρων, έρευνα και κατάσχεση στο χώρο του Γηροκομείου από τους εισαγγελείς, μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος σε φερόμενα ως κενά διαμερίσματα και καταστήματα, καθώς και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. του Γηροκομείου και επεξεργασία των σχετικών δεδομένων από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον ανακριτή κατά της διαφθοράς Γιώργο Ανδρεαδη .


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.