ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τη «γενοκτονία» στη Σρεμπρένιτσα

eurokoinoboulio-300x190
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεδρίαση της Ολομέλειας, στο Στρασβούργο, υιοθέτησαν ψήφισμα, με οποίο καταδικάζεται, με τον εντονότερο δυνατό τρόπο, η γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, στις 11 Ιουλίου του 1995 και τονίζεται ότι "τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα δεν πρέπει να συμβούν ποτέ ξανά.

Οι ευρωβουλευτές, εκφράζουν, επίσης, τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να υιοθετήσει παρόμοιο ψήφισμα, με αφορμή τη συμπλήρωση, αύριο, 11 Ιουλίου, 20 χρόνων από τη Σρεμπρένιτσα.

Στο ψήφισμα, που υιοθετήθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, το έγκλημα στη Σρεμπρένιτσα χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ) "γενοκτονία".

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τιμούν τη μνήμη όλων των θυμάτων της σφαγής και "όλων των θηριωδιών κατά τη διάρκεια των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία" και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις οικογένειές τους, πολλές από τις οποίες εξακολουθούν να μην έχουν τελική επιβεβαίωση της τύχης των συγγενών τους.

Περισσότεροι από 8.000 μουσουλμάνοι, άνδρες και αγόρια, εκτελέστηκαν από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις και παραστρατιωτικές μονάδες και τα λείψανα περίπου 1. 200 δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί, υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι ευρωβουλευτές απορρίπτουν "κάθε άρνηση, σχετικοποίηση, ή παρερμηνεία της γενοκτονίας" και τονίζουν ότι η 20η επέτειός της θα πρέπει να είναι "μια νέα υπενθύμιση για τους κινδύνους των ακραίων μορφών εθνικισμού και μισαλλοδοξίας στην κοινωνία, που επιτείνονται ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο του πολέμου". 

Τονίζουν, επίσης, ότι η περιφερειακή συνεργασία και η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης "είναι ο καλύτερος τρόπος για την προώθηση της συμφιλίωσης και για να ξεπεραστούν τα μίση και οι διχασμοί". "Είναι το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου που συνέβη στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", υπογραμμίζεται στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πριν από την ψηφοφορία,, ο ευρωβουλευτής Ίβαν Γιάκοβτσιτς από την Κροατία, εισηγητής του ψηφίσματος, πρότεινε προσθήκη με την οποία γίνεται αναφορά στην έκβαση της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και χαιρετίζεται το γεγονός ότι το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης ανακήρυξε ομόφωνα την 11η Ιουλίου Ημέρα Πένθους στη μνήμη των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα.

Οι ευρωβουλευτές αποδέχθηκαν την τροπολογία και στο ψήφισμα εκφράζεται λύπη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επειδή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο έχει την κύρια ευθύνη για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, απέτυχε να υιοθετήσει ψήφισμα με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.
 
Αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό, καθώς το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, το πρωτοβάθμιο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία" επισημαίνεται στο ψήφισμα.

Από το τελικό κείμενο αφαιρέθηκε προσθήκη, που είχε προτείνει η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), στην οποία αναφερόταν ότι: "...μη τακτικές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην επικράτεια της Βοσνίας από τη Σερβία συμμετείχαν στη γενοκτονία...". 

Οι ευρωβουλευτές, καλούν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), να επιταχύνει και να φέρει σε πέρας τις δίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, χωρίς καθυστέρηση. 

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα και για τις διώξεις εγκλημάτων πολέμου σε εθνικό επίπεδο, τονίζουν και παροτρύνουν για τη δημιουργία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, με στόχο την προώθηση της κατανόησης των αιτιών των φρικαλεοτήτων και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη καλλιέργειας της ειρήνης και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαθρησκευτικής ανοχής.

Οι ευρωβουλευτές παροτρύνουν, επίσης, τους πολιτικούς εκπροσώπους στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη να "αναγνωρίσουν το παρελθόν" και να "συνεργαστούν με επιτυχία μαζί για ένα καλύτερο μέλλον".
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.