ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πέθανε ο Γκενάντι Σελεζνιόφ

bouli-300x190Ο πρώην πρόεδρος της ρωσικής κάτω βουλής και πρώην βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Γκενάντι Σελεζνιόφ, μία πολιτική φυσιογνωμία με μεγάλη επιρροή στη μετα-σοβιετική Ρωσία, πέθανε στη διάρκεια της νύχτας έπειτα από μακρά ασθένεια, σε ηλικία 67 ετών.

"Ο Γκενάντι Νικολάγεβιτς πέθανε στη διάρκεια της νύχτας, στο σπίτι. Ήταν πολύ άρρωστος και η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες, οι γιατροί δεν μπορούσαν πλέον να κάνουν τίποτα", ανακοίνωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο γαμπρός του, Αντρέι Αντρέγεφ.

Γεννημένος στην πόλη Σερόβ, στα Ουράλια, τον Νοέμβριο του 1947, ο Σελεζνιόφ διετέλεσε πρόεδρος της Δούμας (κάτω βουλή) από το 1996 έως το 2003, στην οποία είχε εκλεγεί βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα τo 1995.

Στη διάρκεια της θητείας του διακρίθηκε για το συμβιβαστικό πνεύμα του, το οποίο του προσέδωσε μία αδιαμφισβήτητη ηθική ισχύ μεταξύ των συναδέλφων του και του επέτρεψε να έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όμως το ΚΚ έχασε πολύ γρήγορα το πολιτικό του βάρος με την άνοδο στην εξουσία το 1999 του νυν προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν: από το 2003, τα κόμματα που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο έχουν περιορίσει κατά πολύ την επιρροή του ΚΚ στη ρωσική πολιτική ζωή.

Ο Σελεζνιόφ αρνήθηκε εκείνη την εποχή να ακολουθήσει τον δρόμο της αντιπολίτευσης που κέρδιζε έδαφος τoν οποίo επέλεξε το ΚΚ και ο ηγέτης του, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ.

Τον Μάιο του 2002, ο Σελεζνιόφ, εκείνος που ήταν κάποτε ένας από τους πιο έμπειρους πολιτικούς, διαγράφηκε από το ΚΚ αφού αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του προέδρου της Δούμας.

Επανεξελέγη ωστόσο το 2003 στη Δούμα με το ψηφοδέλτιο ενός νέου κόμματος, του Κόμματος Αναγέννησης της Ρωσίας.

Ο Σελεζνιόφ, που σπούδασε δημοσιογραφία, ήταν επίσης υπεύθυνος της Κομσομόλ, της κομμουνιστικής νεολαίας επί σοβιετικής εποχής, από το 1968 έως το 1980. Διετέλεσε διευθυντής σύνταξης πολλών εφημερίδων, μεταξύ των οποίων της Pravda, οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.