ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επιστολή Νίκολιτς στη βασίλισσα Ελισάβετ για τη Σρεμπρένιτσα

nikolits-300x190
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, απέστειλε επιστολή στη βασίλισσα της Βρετανίας Ελισάβετ, με αφορμή την πρωτοβουλία του Λονδίνου να καταθέσει προς υιοθέτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου.

Η επιστολή απεστάλη στην πρεσβεία της Σερβίας στο Λονδίνο και προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση ότι παραλήφθηκε, σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Ντάνας".

"Μεγαλειότατη, απευθύνομαι σε εσάς προσωπικά, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι οι παρατηρήσεις μου θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως μη διπλωματικές, αλλά είναι αναγκαίες, ώστε να μην κάνουμε λάθος και επανέλθει η περιοχή των Βαλκανίων στις δύσκολες στιγμές των συγκρούσεων που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε", επισημαίνει ο κ. Νίκολιτς στην επιστολή του.
 
"Θα σας παρακαλούσα να δώσετε προσοχή σε ένα σοβαρό θέμα που θα μπορούσε να πλήξει τις πολύχρονες προσπάθειες της Σερβίας προσανατολισμένες στην ταπεινή συνεισφορά μας για τη συνολική σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το σχέδιο ψηφίσματος για τη Σρεμπρένιτσα, το οποίο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέθεσε η χώρα σας", αναφέρει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς στην επιστολή που απέστειλε στις 2 Ιουλίου. 

"Είμαστε ένα έθνος αρκετά διαφορετικό από τα άλλα που είναι παρόμοια σε μέγεθος, ή σε ισχύ. Όποτε δεχθήκαμε επίθεση στο πέρασμα της ιστορίας επιλέξαμε την αντίσταση και τον αγώνα για την ελευθερία. Σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οι ενέργειές μας ταυτίστηκαν με την διαμορφωμένη διεθνή θέση, τη μάχη και τους στόχους του έθνους σας.
 
Ποτέ δεν θέλαμε να παραιτηθούμε, να κάνουμε ένα βήμα πίσω, ή να καθορίζουν άλλοι τι θα επιλέξουμε. Η θέση αυτή ήταν πολύ απαιτητική, συχνά επικίνδυνη, αλλά στο τέλος έφερνε ανακούφιση και ήταν υγιής για το πνεύμα μας", υπογραμμίζει.

Ο κ. Νίκολιτς στην επιστολή του αναφέρει, ακόμα, ότι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Σέρβοι έκαναν τη μέγιστη δυνατή θυσία. 

"Σε αυτούς τους πολέμους χάσαμε δύο εκατομμύρια από τους νεότερους, πιο λαμπρούς και πιο θαρραλέους ανθρώπους, γεγονός που οδήγησε σε δραστική μείωση του πληθυσμού μας και των προοπτικών για το μέλλον. Όλα αυτά έγιναν με την πεποίθηση ότι η ελευθερία και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι κορυφαία αξία. Ποτέ δεν κάναμε ψυχρό υπολογισμό των ρόλων και των προθέσεων μας, αλλά καθοδηγούμασταν από τα συναισθήματα", τονίζει ο πρόεδρος της Σερβίας.

"Με την επιστολή μου αυτή προσπαθώ να σας ζητήσω να ασκήσετε το κύρος σας στην κυβέρνησή σας να δείξετε την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες του ζητήματος που αναφέρω. 

Θεωρώ το σχέδιο ψηφίσματος ως πιθανή απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής, η οποία δημιουργήθηκε με μεγάλη προσπάθεια και δέσμευση όλων μας... Είναι μεγάλη αδικία αναληθές και ανεύθυνο να περιορίζεται η φρίκη της γενοκτονίας στα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα", σημειώνει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας διερωτάται αν είναι φυσιολογικό το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το ψήφισμα, να λάβει απόφαση όλος ο κόσμος με τον όρο γενοκτονία να υπονοεί μόνο τη Σρεμπρένιτσα.

"Στο σχέδιο ψηφίσματος δεν αναφέρονται οι ανατριχιαστικές εξολοθρεύσεις των Αρμενίων, των Εβραίων, των Ρομά, των Αιθιόπων, πολυάριθμων Αφρικανών, των ιθαγενών της Αυστραλίας, των αυτοχθόνων Αμερικανών, των αυτοχθόνων λαών της Νότιας Αμερικής, των Ρώσων, των Λευκορώσων, των Ουκρανών, των Κινέζων και δυστυχώς πολλών άλλων;", αναρωτιέται ο κ. Νίκολιτς και προσθέτει ότι στη Σρεμπρένιτσα και στη γύρω περιοχή "δυνάμεις των Μουσουλμάνων της Βοσνίας και τζιχαντιστές εν ψυχρώ σκότωσαν χιλιάδες παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους Σέρβους και ισοπέδωσαν 39 χωριά σε αυτή την περιοχή", σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Μπλιτς" του Βελιγραδίου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ζητά να παραιτηθεί η Βρετανία από την πρόταση ψηφίσματος, η οποία, όπως τονίζει, "προωθεί υποκειμενικά το άνοιγμα παλιών πληγών και όχι τη δημιουργία βάσης για ένα καλύτερο μέλλον για τα Βαλκάνια και για πραγματική συμφιλίωση των λαών που αποτελούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία".

"Αν με το ψήφισμα αυτό καταδικάζεται μόνον ένας, ο σερβικός λαός, ούτε λίγο, ούτε πολύ, για τη μοναδική γενοκτονία παγκόσμιας κλίμακας, οι προσπάθειες της Σερβίας, της σερβικής κυβέρνησης και οι δικές μου να ζήσουμε και πάλι, ως καλοί γείτονες, ειρηνικά θα είναι μάταιες", επισημαίνει ο Τόμισλαβ Νίκολιτς στην επιστολή προς τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.