ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κύπρος: Ολοκληρώνεται η επικαιροποίηση του μνημονίου

kupros-300x190
Η επικαιροποίηση του κυπριακού μνημονίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 0,5 δισ. ευρώ είναι το νομοσχέδιο για τους εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων από αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και τα νομοσχέδια για την πακετοποίηση και πώληση δανείων.

Οι πληροφορίες φέρουν τις κυπριακές αρχές να ζητούν από τους πιστωτές μερική χρονική παράταση για ολοκλήρωση των νομοσχέδιων και ψήφισης τους από τη βουλή.

Στις 27 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών και στις 27 και στις 3 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής ενώπιον της οποίας θα τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Οι διεθνείς πιστωτές τόνισαν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχέδιου στις 3 Σεπτεμβρίου.

Στις 7 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το Eurogroup και θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν ικανοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμου χρέους, ευρωπαϊκού ομολόγου ύψους 1 δισ. ευρώ. Το χρέος είναι πενταετές ομόλογο ΕΜΤΝ, το οποίο είχε εκδοθεί το 2010 και λήγει τον Νοέμβριο του 2015.

Στο μεταξύ , ο Οίκος Αξιολόγησης Moody`s εκτιμά ότι η Τράπεζα Κύπρου θα επωφεληθεί από την πώληση της θυγατρικής της Τράπεζας Uniastrum, παρά τη λογιστική ζημιά των 29 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Moody`s, την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει το 80% που κατείχε στη Uniastrum Bank και παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα θα σημειώσει 29.000.000 ευρώ λογιστική ζημιά ως αποτέλεσμα της πώλησης, η Τράπεζα θα επωφεληθεί, «γιατί η απόσυρσή της από την αγορά της Ρωσίας απομονώνει τον κίνδυνο ενδεχόμενων πρόσθετων ζημιών από την αποδυναμωμένη ρωσική οικονομία».

Σύμφωνα με τους Moody`s, η πώληση αυτή επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου «να επικεντρωθεί σε σημαντικές εγχώριες προκλήσεις, όπως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων, το οποίο καλύπτει πάνω από το ήμισυ του δανειακού χαρτοφυλακίου της».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.