ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

DW: Οι ελληνικές προτάσεις αύξησαν τις πιθανότητες συμφωνίας

DW-300X190
H νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με τους δανειστές, εκτιμούν Γερμανοί οικονομολόγοι. Ωστόσο, αμφιβάλλουν αν μια ενδεχόμενη συμφωνία θα λύσει τα προβλήματα.

Οι προτάσεις που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές της, με στόχο την περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη της χώρας μέσω ενός τρίτου πακέτου, έχουν αυξήσει της πιθανότητες συμφωνίας, εκτιμά ο Γεργκ Κρέμερ. O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank τονίζει, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκεται ακόμη «στην κόψη του ξυραφιού».

Σχολιάζοντας την τελευταία λίστα που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός οικονομολόγος σημειώνει ότι πέρα από μερικές «αλλαγές αισθητικού χαρακτήρα», ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τον ίδιο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που είχαν απορρίψει οι πολίτες της χώρας την περασμένη εβδομάδα μέσω του δημοψηφίσματος.

Προσωρινή ανάσα ενδεχόμενο νέο πακέτο;
Αυξημένες πιθανότητες για συμφωνία διακρίνει και ο Ούλριχ Κάτερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Deka Bank, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα νέα δάνεια δισεκατομμυρίων που ενδέχεται να χορηγηθούν στην Ελλάδα θα έδιναν στη χώρα λίγα μόλις χρόνια περιθώριο να ανασάνει και υπογραμμίζει ότι τουλάχιστον γι' αυτό το διάστημα «θα έφευγε από το τραπέζι το ζήτημα ενός Grexit». 

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, σε περίπτωση που συνεχίζονταν οι ίδιοι χειρισμοί στην Αθήνα και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, το ζήτημα εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη θα επανερχόταν. «Εάν όχι στην Ελλάδα, τότε σε κάποια άλλη χώρα-μέλος», επισημαίνει ο Ούλριχ Κάτερ.

Ευκαιρία «για μια νέα αρχή» θεωρεί τις νέες ελληνικές προτάσεις ο Γεργκ Τσόνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής κρατικής επενδυτικής τράπεζας KfW. «Ωστόσο, θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για την οικονομία και τους πολιτικούς στην Ελλάδα να φέρουν εις πέρας τις απαραίτητες προσαρμογές σε διαρκή βάση», επισημαίνει ο Γερμανός οικονομολόγος, εκτιμώντας ότι προτεραιότητα είναι «να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια ως αναπτυξιακό θεμέλιο. Κεντρικό στοιχείο σε αυτήν τη διαδικασία είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα».

Σημαντικό για τον Τσίπρα να αποσπάσει κάτι στο πεδίο του χρέους
Σύμφωνα με την Γκέρτρουντ Τράουντ, επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Helaba, τα μέτρα περικοπών που βρίσκονται υπό συζήτηση «δεν επαρκούν» για να επαναφέρουν την Ελλάδα σε διαρκή βάση σε ένα «μονοπάτι ανάπτυξης». Όπως υπογραμμίζει η Γερμανίδα οικονομολόγος, τα έξοδα της «ελληνικής διάσωσης» αυξήθηκαν δραματικά εξαιτίας των περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και της περαιτέρω κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας. H Γκέρτρουντ Τράουντ θεωρεί ότι ακόμη και σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά συμφωνία της χώρας με τους δανειστές της, δεν θα έχει αποτραπεί εντελώς ο κίνδυνος ενός Grexit, το οποίο, σύμφωνα με τον Γεργκ Κρέμερ δεν θα συνιστούσε πλέον κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank σχολιάζει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να «βγει ασπροπρόσωπος» απέναντι στον λαό του μετά την πρόταση συμφωνίας που κατέθεσε, είναι να αποσπάσει κάτι ακόμη για τη χώρα του. Αυτό θα μπορούσε, σύμφωνα με τον κ. Κρέμερ, να είναι ορισμένες ελαφρύνσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το ζήτημα της απομείωσης του ελληνικού χρέους είναι «από ελληνικής πλευράς ουσιαστικό στοιχείο μιας συμφωνίας, όμως από τη σκοπιά των χωρών που δανείζουν χρήματα στην Ελλάδα παραμένει ταμπού», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deka Bank Ούλριχ Κάτερ.

Πηγή: dw.de
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.