ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σβήνουν – γράφουν με ορίζοντα έως την Τρίτη

sbinoun-grafoun-300x190
Με στόχο να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές το αργότερο έως το βράδυ της Δευτέρας ή την Τρίτη συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των πιστωτών, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η συνάντηση των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς έχει ξεκινήσει από τις 3 το μεσημέρι της Κυριακής και συνεχίζεται έως αυτήν την ώρα.

Νωρίτερα, για τέσσερις ώρες συνεδρίαζε, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής και στο τραπέζι τέθηκε επί τάπητος το προσχέδιο της συμφωνίας.

Παραμένει, με τροποποιήσεις, η ρύθμιση για τις 100 δόσεις
Εξάλλου, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι παραμένει η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές, με ορισμένες τροποποιήσεις.

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, το επιτόκιο αυξάνεται από 3% σε 5%.

Για τις οφειλές κάτω από 5.000 ευρώ παραμένουν άτοκες υπό τρεις προϋποθέσεις:

- να είναι οφειλές φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα.
- ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ.
- ο οφειλέτης όταν μπήκε στην ρύθμιση, το χρέος του να μην ξεπερνούσε το 50% του ετήσιου εισοδήματός του.

Αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι η ελληνική πλευρά παραμένει σταθερή στην θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Το χρονικό των διαπραγματεύσεων

Η συνάντηση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με το κουαρτέτο, το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε στις 18.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Στο τραπέζι μπήκαν τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του νέου δανείου από τον ESM, όπου φέρεται να υπήρξε συμφωνία στα περισσότερα σημεία.

Οπως μετέδωσε το Μega, εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των εκπροσώπων των πιστωτών, τόσο η συμφωνία, όσο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή σε μία ψηφοφορία μαζί και όχι ξεχωριστά.

Σταθάκης: Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά
«Μόλις φτάσουμε στην τελική ευθεία θα γίνουν οι συζητήσεις που πρέπει. Ελπίζουμε όλα να πάνε καλά», τόνισε ο Γ. Σταθάκης σε δηλώσεις του έξω από τον χώρο διαμονής των εκπρόσωπων των δανειστών, πριν από το τετ α τετ του Σαββάτου.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της «Welt Am Sontag», που αναφέρει ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας βρίσκονται λίγο πριν από την ολοκλήρωση», ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι «μπορεί να είναι ακριβές».



Welt am Sonntag: Ρεαλιστική η πιθανότητα για συμφωνία έως την Τρίτη
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, που επικαλείται κύκλους της τηλεδιάσκεψης των δανειστών με τους εταίρους της ευρωζώνης, «οι θεσμοί βλέπουν μια ρεαλιστική πιθανότητα για συνεννόηση ως την Τρίτη σε μια συμφωνία επί της αρχής».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι σε έναν καλό δρόμο σε ό,τι αφορά τα άμεσα μέτρα, ενώ τονίζεται ότι θα ήταν πιθανή μια απόφαση της Βουλής στην Αθήνα την Πέμπτη, και την Παρασκευή των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 

«Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε η Ελλάδα να πληρώσει στις 20 Αυγούστου την ΕΚΤ και δεν θα ήταν απαραίτητο ένα πρόγραμμα-γέφυρα και επιπλέον δισεκατομμύρια», συνεχίζει ο συντάκτης της «Welt am Sonntag».
 
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους της ΕΕ, επιφυλακτική σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές. 

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Πιθανόν να μη μετάσχουμε σε τρίτο πακέτο 
Στο μεταξύ, η Φινλανδία είναι πιθανόν να μην συμμετάσχει σε τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο ευρωσκεπτικιστής υπουργός Εξωτερικών της χώρας.

«Η κυβέρνηση έχει μία πολύ σφιχτή πολιτική ως προς αυτό. Δεν θα δεχθούμε την αύξηση των επιβαρύνσεων της Φινλανδίας ή περικοπές του χρέους της Ελλάδας», είπε ο Τίμο Σόινι στο περιθώριο συνεδρίου του κόμματός του «Οι Φινλανδοί».

Ο ίδιος πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν πιστεύει πως η πολιτική της διάσωσης θα λειτουργήσει και ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.


Επί τάπητος τα προαπαιτούμενα – Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία
FAZ: Συμφωνία έως τις 14 Αυγούστου
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.