ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Γαλλία: Ανακρίνεται ο δράστης της επίθεσης σε υπερταχεία

gallia-300x190
Ο βαριά οπλισμένος άνδρας που συνελήφθη στη Γαλλία αφού άνοιξε πυρ πάνω σε μία αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο Άμστερνταμ-Παρίσι θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή "στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνημα", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα.

"Είναι σημαντικό να είμαστε προσεκτικοί", όμως "αν η ταυτότητα την οποία δηλώνει" επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για έναν Μαροκινό 26 ετών, τον οποίο υπέδειξαν οι ισπανικές Αρχές στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών λόγω του ότι ανήκε στο κίνημα αυτό, επιβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι γαλλικές υπηρεσίες είχαν βάλει τότε ένα "S" στον φάκελό του, ώστε να τον εντοπίσουν αν ερχόταν στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον Μπερνάρ Καζνέβ, ο άνδρας αυτός διέμενε το 2014 στην Ισπανία και στη συνέχεια το 2015 στο Βέλγιο. 

Μάλιστα ο δράστης επιβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες στο Thalys. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας "βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου".

Ο ύποπτος ανακρίνεται στην έδρα της υποδιεύθυνσης κατά της τρομοκρατίας και της γενικής διεύθυνσης εσωτερικής ασφάλειας, στην περιοχή του Παρισιού, όπου μεταφέρθηκε νωρίς το πρωί από την Αράς, μία πόλη της βόρειας Γαλλίας στην οποία συνελήφθη.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και κάλεσε τη Στρατηγική Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφάλειας να αξιολογήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο του Βελγίου, τον Μάιο του 2014, κατά την οποία τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά αυτόματου όπλου, είχε συγκλονίσει τις Βρυξέλλες. Ο δράστης Μεχντί Νεμούς, ένας Γάλλος που είχε πάει να πολεμήσει στη Συρία, περιμένει να δικαστεί στο Βέλγιο. Η ημερομηνία της δίκης δεν έχει οριστεί ακόμη.

Στη Γαλλία από νωρίς το πρωί οι Γάλλοι ανακριτές ανακρίνουν τον δράστη της χθεσινής επίθεσης για πιθανές διασυνδέσεις του με την τρομοκρατία. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ο ύποπτος μεταφέρθηκε στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην περιοχή του Παρισιού.

Οπλισμένος με ένα Καλάσνικοφ, ένα αυτόματο πιστόλι, εννέα γεμιστήρες και ένα μαχαίρι, ο άνδρας άνοιξε πυρ τουλάχιστον μια φορά χθες αργά το απόγευμα μέσα στην υπερταχεία Thalys 9364, λίγο μετά την άφιξη του τρένου στη Γαλλία. Η δράση του άνδρα αυτού σταμάτησε με την παρέμβαση μιας ομάδας Αμερικανών φίλων που έκαναν διακοπές, ανάμεσά τους δύο στρατιώτες, οι οποίοι και τον ακινητοποίησαν. 

Οι γαλλικές Αρχές εξήραν τον ηρωισμό των στρατιωτών αυτών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τούς εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» του.

«Ακούστηκε ένας πυροβολισμός και τζάμι που σπάει», είπε ο 22χρονος Αλεξ Σκαρλάτος, μέλος της Εθνοφρουράς της πολιτείας Όρεγκον, ο οποίος επέστρεψε πριν από λίγο καιρό από αποστολή στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα. «Είδα έναν άνδρα να μπαίνει στο βαγόνι με ένα Καλάσνικοφ», είπε στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«O Αλεξ είπε στον Σπένσερ (Στόουν, έναν άλλο αμερικανό στρατιώτη της παρέας), “πήγαινε να τον πιάσεις”'», πρόσθεσε ο Κρις Νόρμαν, ένας Βρετανός που ταξίδευε στο ίδιο βαγόνι. «Ο τύπος έβγαλε ένα μαχαίρι και τραυμάτισε τον Σπένσερ. Όμως ο Σπένσερ συγκρατήθηκε και τελικά κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν».

«Ο Σπένσερ έτρεξε δέκα μέτρα μέχρι να φθάσει τον τύπο. Άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι μέχρι που αυτός κατέρρευσε», είπε ο Σκαρλάτος.

Το τρένο σταμάτησε στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία, όπου ο ύποπτος συνελήφθη.

Τα τρένα Thalys πραγματοποιούν κανονικά σήμερα τα δρομολόγιά τους. Σε ανακοίνωσή της τη νύχτα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι επιβάτες του τρένου όπου εκτυλίχθηκε το περιστατικό αυτό επαναπροωθήθηκαν στο Παρίσι. 

«Κατά την άφιξη, στους επιβάτες διατέθηκαν δωμάτια σε ξενοδοχεία, ταξί για τη μεταφορά τους, ψυχολογική υποστήριξη όπως και στο προσωπικό», διευκρίνισε η εταιρία, θυγατρική των γαλλικών σιδηροδρόμων SNCF, των βελγικών SNCB και των γερμανικών Deutsche Bahn.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσον έχουν ληφθεί πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, η εκπρόσωπος Εύα Μερτένς απάντησε: «Οι αρχές είναι αυτές που αποφασίζουν και εμείς εφαρμόζουμε», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για «εμπιστευτικές πληροφορίες».
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.