ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Αρνητικά επηρεάζει η μουσική την ώρα της επέμβασης

epembasi-300x190
Η μουσική μέσα στους χώρους των χειρουργείων μπορεί να πλήξει την επικοινωνία μεταξύ των μελών της ιατρικής ομάδας, κάτι που υποτιμάται ως πιθανός κίνδυνος, σύμφωνα με μία βρετανική έρευνα μικρής κλίμακας, η οποία επισημαίνει ότι ένας χειρουργός είναι πέντε φορές πιθανότερο να χρειαστεί να επαναλάβει κάτι για να ακουστεί --π.χ να ζητήσει ένα εργαλείο από τον εργαλειοδότη--αν μέσα στο χειρουργείο υπάρχει μουσική.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Advanced Nursing, ποσοστό που ξεπερνά το 50% των χειρουργικών επεμβάσεων πραγματοποιούνται με μουσική υπόκρουση, παρότι τα ποσοστά αυτά διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Στη Βρετανία, για παράδειγμα, όπου και πραγματοποιήθηκε η έρευνα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 72%, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η μουσική έχει προϊστορία στους χώρους των χειρουργείων. Πριν από 100 χρόνια, ένας πρωτοπόρος χειρουργός στην Αγγλία προσέλαβε μουσικούς για να βοηθούν στη χαλάρωση των αγχωμένων ασθενών μέχρι να δράσει το αναισθητικό που τους χορηγείτο.

Σταδικά όμως, τη μουσική την είχαν περισσότερη ανάγκη οι γιατροί παρά οι ασθενείς την ώρα των επεμβάσεων.

Δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές, όπως το Nip&Tuck (Πλαστική Ομορφιά) και Scrubs, παρουσίαζαν συχνά γιατρούς να ακούνε μουσική ενώ χειρουργούν. Σήμερα, πολλές αίθουσες χειρουργείων έχουν ενσωματωμένα ηχοσυστήματα.

Ορισμένοι χειρουργοί υποστηρίζουν ότι ακούνε μουσική για να μειώσουν το στρες ή για να ενισχύσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους στη διάρκεια μίας επέμβασης.

Μέχρι σήμερα πάντως οι πιθανές αρνητικές συνέπειες από τη μουσική μέσα στα χειρουργεία δεν είχαν ποτέ διερευνηθεί.

Η ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου Σάρον-Μαρί Γουέλντον και οι συνεργάτες της βιντεοσκόπησαν 20 χειρουργικές επεμβάσεις, σε δύο βρετανικά νοσοκομεία και σε διάστημα έξι μηνών, κάποιες με μουσική υπόκρουση και άλλες χωρίς, τοποθετώντας κάμερες σε διάφορα σημεία της χειρουργικής αίθουσας, προκειμένου να καταγράψουν την λεκτική και εξωλεκτική επικοινωνία των συμμετεχόντων.

Στο διάρκειας 35 ωρών οπτικό υλικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνήθως οι επικεφαλής γιατροί της ομάδας ήταν εκείνοι που λάμβαναν την απόφαση να βάλουν μουσική και όχι οι νοσηλευτές/τριες. Μουσική υπόκρουση υπήρχε στις 16 από τις 20 επεμβάσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις, χορευτική μουσική με ντραμς ή μπάσο ακουγόταν πολύ δυνατά, καθιστώντας τις συνομιλίες δύσκολες.

Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα από 5.000 περιστατικά κατά τα οποία διατυπώθηκε κάποιο αίτημα που απαιτούσε απάντηση από έναν γιατρό ή από κάποιον άλλον παρόντα στη διαδικασία.

Όπως προέκυψε, "επαναλαμβανόμενα αιτήματα ήταν πέντε φορές πιθανότερο να σημειωθούν σε περιπτώσεις που υπήρχε μουσική υπόκρουση".

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι νοσηλεύτριες δυσκολεύονταν εμφανώς να ακούσουν τις οδηγίες των χειρουργών, ενώ συγκεκριμένα σε μία επέμβαση η νοσηλεύτρια ζήτησε από τον χειρουργό να κλείσει τη μουσική γιατί της ήταν δύσκολο να μετρήσει πόσα μάκτρα είχαν χρησιμοποιηθεί.

"Ανεξάρτητα από το αν η μουσική μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα αυτοσυγκέντρωσης των χειρουργών και να καλύψει ενοχλητικούς ήχους, οτιδήποτε δύναται να βλάψει την επικοινωνία της ομάδας θα μπορούσε και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς", καταλήγει η μελέτη.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.