ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κέρι: Οι ΗΠΑ δεν θα αποδεχθούν περιορισμούς στη Νότια Σινική Θάλασσα

keri-300x190
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε σήμερα την Κίνα ότι δεν επιτρέπει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις υπερπτήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, παρ' ότι έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι ελευθερίες αυτές δεν θα εμποδισθούν.

Απευθυνόμενος σε μία περιφερειακή σύνοδο στην Κουάλα Λουμπούρ όπου κυριάρχησε το θέμα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ο Κέρι είπε πως η κατασκευή από την Κίνα εγκαταστάσεων για "στρατιωτικούς σκοπούς" σε τεχνητά νησιά αυξάνει τις εντάσεις και δημιουργεί τον κίνδυνο μία "στρατιωτικοποίηση" της περιοχής από άλλες διεκδικούσες χώρες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας και οι υπερπτήσεις είναι από τους απαραίτητους πυλώνες του διεθνούς ναυτικού δικαίου", είπε ο Κέρι στη αύνοδο της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην οποία παρευρίσκονται υπουργοί Εξωτερικών από τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις πως αυτές οι ελευθερίες θα τύχουν σεβασμού, τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να εκδίδονται προειδοποιήσεις και να επιχειρούνται περιορισμοί", είπε ο Κέρι.

"Ας είμαστε ξεκάθαροι: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αποδεχθούν περιορισμούς στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και των υπερπτήσεων ή σε άλλες νόμιμες χρήσεις της θάλασσας", δήλωσε ο Κέρι.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Κίνα έχει σταματήσει τις εργασίες για την κατασκευή νησιών στα διαφιλονικούμενα ύδατα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, πρόσθεσε όμως ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα τέλος στη "στρατιωτικοποίηση" της περιοχής.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.