ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κασουλίδης: Η ασφάλεια είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού

kasoulidis-300x190
Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι η ασφάλεια είναι το κλειδί στην επιδιωκόμενη λύση του Κυπριακού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι στρατοί δεν μπορούν να δώσουν λύσεις, αλλά δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από την ιστορία του Κυπριακού προβλήματος.

Περαιτέρω ανέφερε πως όταν υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις, το ζήτημα της ασφάλειας θα συζητηθεί και από τις σημερινές εγγυήτριες δυνάμεις, τονίζοντας παράλληλα ότι η λέξη «βέτο» δεν μπορεί να υπάρχει στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οι εγγυήσεις του 1963 είναι ανενεργές από το 1974.

«Η ελληνική Χούντα ευθύνεται για το πραξικόπημα που κατέλυσε τη συνταγματική τάξη στην Κύπρο. Η Τουρκία εισέβαλε, κατέλαβε τη μισή Κύπρο και αναγνώρισε αποσχιστική οντότητα σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου. Από εκείνο το σημείο και μετά, απώλεσε τον ρόλο της ως εγγυήτριας δύναμης... (και) μάλλον εξέθρεψε τον εθνικισμό των κοινοτήτων στην Κύπρο και διασάλευσε την αρμονική συμβίωση μεταξύ τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο ενεθάρρυνε την πολιτική του«διαίρει και βασίλευε». 'Αρα οι συνθήκες εγγυήσεων ήταν συνυφασμένες με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και όχι με την Κυπριακή Δημοκρατία που δημιούργησαν οι δύο αυτές συμφωνίες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο και το κλίμα διατηρείται καλό, όπως προκύπτει από το μήνυμα που έστειλε η τουρκοκυπριακή κοινότητα με την ανάδειξη Ακιντζί.

«Δεν μπορώ, όμως, να πω ότι είμαστε κοντά. Πρέπει να γίνει δουλειά. Όπως ξέρετε, θέματα χρονοδιαγραμμάτων, οροσήμων δεν υπάρχουν. Οι συνομιλίες γίνονται με εντατικό ρυθμό, χωρίς παράπονα για ροκάνισμα χρόνου ή αποφυγής αναζήτησης απαντήσεων στα προβλήματα που αναφύονται. Επομένως, αυτό που ήταν «αγκάθι» επί Έρογλου τώρα το έχουμε αφήσει πίσω» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες για τριμερείς συναντήσεις Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου και Κύπρου - Ελλάδας - Ισραήλ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι η τριμερής Ελλάδας -Κύπρου - Αιγύπτου έχει προχωρήσει αρκετά με δύο συναντήσεις κορυφής και αναμένεται η σύγκληση της επόμενης στην Αθήνα έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Τσίπρα, όταν ο ίδιος ξεμπλέξει με τα εσωτερικά ζητήματα που αντιμετωπίζει.

«Μέσα στο πλαίσιο αυτής της τριμερούς συνεργασίας θα γίνει και η καθιερωμένη πλέον για τρίτο χρόνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στη Νέα Υόρκη» είπε ο κ. Κασουλίδης.

Ως προς την τριμερή Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, είπε ότι βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και έγινε η πρώτη συνάντηση στην Αθήνα σε επίπεδο γενικών διευθυντών ΥΠΕΞ, λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Σαμαρά.

«Τα περί τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ στη Νέα Υόρκη αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται όταν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα το επιτρέψουν» ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.