ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Μάχη» με τον χρόνο για συμφωνία - Τι αναφέρει Κοινοτική πηγή

maxi-me-ton-xrono-300x190
Σε αγώνα δρόμου για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαπραγματεύσεων που θα δώσουν το «πράσινο φως» για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, έχουν επιδοθεί οι ελληνικές αρχές και τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών. 

Σε πολιτικό επίπεδο στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία ότι ο χρόνος είναι επαρκής, το κλίμα καλό και το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών τηρείται με ορίζοντα την 20η Αυγούστου, που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου ως την ημερομηνία για την ψήφιση του νέου πακέτου.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μάλιστα, πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (ΟΔΕ), που έγινε το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε ότι συνομιλίες προχωρούν ομαλά και ενδέχεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι εάν το σχέδιο του μνημονίου κατανόησης και μια επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους έχουν ετοιμαστεί, όπως σχεδιάζεται την Τρίτη, η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή, αναμένεται ότι θα τα εγκρίνουν ως την Πέμπτη. 

Εν συνεχεία, υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορούσαν να συναντηθούν ή να πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη για να εγκρίνουν την τριετή δανειακή σύμβαση της Αθήνας. 

Σήμερα το πρωί στις 11 θα συνεχισθούν οι συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Στην ατζέντα συμπεριλαμβάνονται, επίσης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τα «κόκκινα» δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης.

Τα «αγκάθια»

Διαφορές συνεχίζουν να υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το «κουαρτέτο» των δανειστών. Φορολόγηση των αγροτών, «κόκκινα» δάνεια και αλλαγές στις αμοιβές δικηγόρων και μηχανικών, συνεχίζουν να απασχολούν τις δυο πλευρές, καθώς δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. 

Η φορολογία των αγροτών θεωρείται θέμα «ειδικού χειρισμού» για την κυβέρνηση, αφού πρέπει να συμφωνηθεί πότε πρέπει να αρχίσει η σταδιακή κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στα (66 αντί 330 ευρώ το χιλιόλιτρο), η κατάργηση του αφορολογήτου των αποζημιώσεων, η κατάργηση της απαλλαγής των 12.000 ευρώ για τις επιδοτήσεις και η αύξηση του φόρου εισοδήματος στο 26%.

Δυσκολίες εντοπίζονται και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, αφού δεν έχει αποφασιστεί το ποιος θα είναι ο φορέας που θα τα αναλάβει, ενώ δεν έχουν διασαφηνιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις του «κουρέματος» ή της διαγραφής των δανείων αυτών. 

Στο μέτωπο των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων εντοπίζονται ορισμένες «παγίδες», καθώς πρέπει να γίνουν αλλαγές στις αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων και μηχανικών, στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, των φούρνων, αλλά και στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα και στην πώληση φρέσκου γάλακτος. 

Λεπτές ισορροπίες πρέπει να τηρηθούν στις διαδικασίες για τις ομαδικές απολύσεις, την προκήρυξη των απεργιών, τις νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. 

Διαφορές υπάρχουν και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα στο ποια θα είναι η νομική του υπόσταση και η λειτουργία του, αλλά και στο ποια περιουσιακά στοιχεία θα διαχειριστεί.

Σε συμφωνία φαίνεται ότι καταλήγουν οι δυο πλευρές για το καθεστώς λειτουργίας του νέου Ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Για το καθεστώς που θα διέπει το νέο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων που δημιουργείται, σε αντικατάσταση του ΤΑΙΠΕΔ, ενημέρωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε non paper έξι σημείων.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός Ταμείου στο οποίο, με ορίζοντα 30ετίας, θα δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων [ακίνητα, μετοχές, κ.λπ.].

Αισιόδοξοι στην κυβέρνηση

Την ικανοποίησή τους για την πορεία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων εξέφρασαν χθες ο Γιάννης Δραγασάκης και ο Δημήτρης Μάρδας, δείχνοντας με τις δηλώσεις τους ότι στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού, που είχε ως βασικό της αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι «προχωράμε κανονικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι. Υπάρχουν απλώς κάποια θέματα που εξετάζονται, αλλά δεν αποτελούν αγκάθια».

Την πεποίθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου, εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζουν με έναν πολύ εντατικό ρυθμό, πολλά πράγματα έχουν ωριμάσει και θεωρούμε ότι θα κλείσουν στον χρόνο που προβλέπεται και ο χρόνος είναι 18-20 Αυγούστου», είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο σύσκεψης, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν τα προβλήματα στις επιχειρήσεις από τα capital controls και κυρίως στις συναλλαγές με το εξωτερικό.

Ικανοποίηση της ευρωζώνης-Επιφυλάξεις στο Βερολίνο
Την ώρα που τα μηνύματα τουλάχιστον από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι θετικά και κάνουν λόγο για ικανοποιητική πρόοδο και για ισχυρή πιθανότητα όλα να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου, το Βερολίνο, εμφανίζεται επιφυλακτικό και δείχνει τον δρόμο του δανείου – «γέφυρα», κάτι που η Αθήνα δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση, καθώς θεωρείται ότι θα φέρει και άλλα προαπαιτούμενα. 

Η Ελλάδα έχοντας, όπως έδειξε και το τετ-α-τετ Τσίπρα-Ολάντ, στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τους Γάλλους επιμένει πως η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου είναι εφικτή ώστε να πληρωθεί και η ΕΚΤ.


Διαβαστε επισης:

ΕΕ: Κοντά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Νέο Ταμείο Aποκρατικοποιήσεων με αποθεματικό 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας

«Από την πλευρά μας είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία»

Μάρδας: Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.