ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Γ. Μπαλαούρας: Υπάρχει εναλλακτική λύση στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης

mpalaouras-300x190
Υπάρχει στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνήσουμε και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εναλλακτική λύση, χτυπώντας την διαπλοκή, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή, εν κατακλείδι να χτυπήσουμε τα τζάκια των βαρόνων.

Αυτό υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γεράσιμος Μπαλαούρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση της χώρας.

Ο Γεράσιμος Μπαλαούρας υποστήριξε ότι όλα αυτά απαιτούν ηθική απαίτηση του κόσμου που μας ψήφισε και σήμερα υποφέρει. Έτσι το σχέδιο νόμου κινείται σε 4 άξονες με λιγότερο επώδυνα, άδικα, υφεσιακά μέτρα, με μια ύφεση που κυμαίνεται στο 2% του ΑΕΠ, αλλά μπορεί να εξουδετερωθεί.
Δεύτερος άξονας είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, έτσι ώστε να επανέλθει σε φυσιολογική λειτουργία το τραπεζικό σύστημα και όχι μόνον οι συστημικές τράπεζες, αλλά και οι άλλες τράπεζες και κυρίως η Αττικής. Πρέπει να κινηθούμε σε ένα σύστημα συνεταιριστικών τραπεζών όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Τρίτος άξονας είναι το χρέος το οποίο θα συζητηθεί τον Οκτώβριο. Ήδη υπάρχει απομείωση από την μεταφορά των δανείων στον ESM με χαμηλότερο κόστος έναντι του ΔΝΤ, ενώ όφελος θα προκύψει και από την επιμήκυνσή του.

Τέταρτος άξονας είναι η ανάπτυξη μέσω της οποίας εκτιμούμε ότι θα επωφεληθούμε με 4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα ισοφαρισθεί την υφεσιακή επιδείνωση, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τα οφέλη από το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ και τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Επίσης, υπάρχουν τα 20 δισ. που θα διοχετευθούν για την ρευστότητα των τραπεζών και την ανάπτυξη. Άλλο ένα ζήτημα είναι η υπαγωγή στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο που είναι δημόσιο χωρίς εμπράγματες δεσμεύσεις, εν αντιθέσει με το αγγλικό δίκαιο που έχει ιδιωτικά κριτήρια και παραπέμπει στο Λουξεμβούργο.
Ένας «πέμπτος άξονας» είναι το ταμείο που δημιουργείται έναντι του ΤΑΪΠΕΔ που προέβλεπε ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, σήμερα θα πάμε στα 30 χρόνια και τα ποσά θα διοχετευθούν στην ανάπτυξη και τις τράπεζες.

Οι επιβαρύνσεις για τους αγρότες είναι μεγάλες και θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα με κριτήριο το κύριο επάγγελμα.
Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, θα πρέπει να υπάρξει προστασία για τους καλούς οφειλέτες.

Τέλος πρέπει να αναφερθεί το «παράθυρο» που άνοιξε για συλλογικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, ανέφερε ο κ. Μπαλαούρας.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.