ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σε λίγα λεπτά ξεκινά το Eurogroup-Λεπτό προς λεπτό ενημέρωση από τις Βρυξέλλες

eurogroup-300x190
Στις 16.00 ώρα Ελλάδας συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το κρίσιμο Eurogroup με αποκλειστικό θέμα την ελληνική συμφωνία. Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις από τη βελγική πρωτεύουσα:

--Ο Σλοβένος υπουργός Οικονομικών στο ερώτημα αν βλέπει δάνειο – γέφυρα ή έναρξη του 3ου προγράμματος απάντησε κατηγορηματικά: «Ελπίζω σήμερα να αποφασίσουμε να ξεκινήσει το 3ο πρόγραμμα και όχι το δάνειο – γέφυρα»

Ντάισελμπλουμ: To Tαμείο αποκρατικοποιήσεων και η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δυο ζητήματα προς συζήτηση.

- Σαπέν (Γάλλος ΥΠΟΙΚ): Θα δούμε το χρέος τον Οκτώβριο, πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη στην τρομερή δουλειά που έχει κάνει η Ελλάδα.

- Επικοινωνία του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

- Ενθαρρυντικό το ισχυρό αποτέλεσμα του ελληνικού κοινοβουλίου το πρωί, λέει η Κομισιόν.

- Ανίκα Μπράιτχαρτ: Θεωρούμε εφικτό ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup.

- Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος του α’ τριμήνου.

- Μόνο τότε θα δουν οι εταίροι την υπόθεση του χρέους.

- Δύο ρόλους έχει το ΔΝΤ. Ο ένας είναι ελεγκτικός, στο πλαίσιο του προγράμματος ESM και ο δεύτερος με το δικό του πρόγραμμα όταν αυτό ξεκινήσει.

Από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής στη μάχη του Eurogroup

Και το δάνειο - γέφυρα είναι έτοιμο για έγκριση και το νέο πρόγραμμα με τον ESM είναι έτοιμο να εκταμιεύσει χρήματα προς την Ελλάδα ώστε να πληρώσει την ΕΚΤ στις 20 του μήνα. 

Το ποια από τις δύο μεθόδους θα επιλέξουν οι υπουργοί οικονομικών δεν το ξέρουν αυτή τη στιγμή ούτε οι ίδιοι καθώς τα επιχειρήματα είναι πολλά και για τα δύο ενδεχόμενα. 

Η φημολογία είναι έντονη στους διαδρόμους των Βρυξελλών πως το Βερολίνο επιθυμεί γέφυρα τώρα και τον ESM αργότερα, η φημολογία όμως αυτή δεν επιβεβαιώνεται από κανένα επίσημο δίαυλο με το Βερολίνο που κρατάει τα χαρτιά του κλειστά. 

Το βέβαιο είναι ότι, αφενός οι υπουργοί δεν μπορούν να αλλάξουν, να τροποποιήσουν, ή να βελτιώσουν το μνημόνιο οικονομικής πολιτικής και μεταρρυθμίσεων με την Ελλάδα, το οποίο και τους παρουσίασε η Τρόικα, αλλά μόνο να βάλουν χρονοδιαγράμματα στα μέτρα και στα χρήματα. 

Βεβαίως και πάλι το θηριώδες σε μέγεθος πακέτο, με τα 57 προαπαιτούμενα που ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για τέτοιου είδους αιτήματα. 

Κοινοτικοί ειδικοί εξηγούσαν το τεχνικό σκέλος της διαδικασίας, υπερθεματίζοντας στο ότι “οι υπουργοί δεν μπορούν να αλλάξουν το μνημόνιο”, αλλά και στο ότι “ο μόνος υπεύθυνος να εισηγηθεί αν είναι επαρκές ή όχι είναι η Τρόικα”. 

Στο γρίφο έρχεται να προστεθεί και η πληροφορία πως και ο ίδιος ο Γιούνκερ έπεισε την Α. Μέρκελ πως το μνημόνιο είναι επαρκές και ποιοτικό και όχι βιαστικό και γραμμένο στο πόδι. 

Παρομοίως έχει πεισθεί και η Φινλανδία, που το επικύρωσε στην λεγόμενη μεγάλη επιτροπή του κοινοβουλίου. Το ερώτημα τότε μένει: “ποιος ο λόγος για το σχέδιο Β σε σχέση με το 2ο δάνειο -  γέφυρα”. 

Επισήμως η Κομισιόν αναφέρει ότι κατέθεσε δύο λύσεις καθ’ υπόδειξη της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής (ΕFC, το EWG των 28). Εκεί όμως, σύμφωνα με πληροφορίες μόνο μια χώρα κατέθεσε τέτοιο αίτημα. 

Η κατάσταση περιπλέκεται καθώς η κίνηση αυτή έρχεται να ακυρώσει τις διαρροές των τελευταίων ημερών, πως η Γερμανία είναι απομονωμένη στο να ζητάει δάνειο από τον EFSM και πως οι υπόλοιποι 17 (πλην Ελλάδος) έχουν άλλη άποψη κτλ. 

Η Κομισιόν σύμφωνα με κύκλους του Συμβουλίου, ουσιαστικά νομιμοποιεί την δεύτερη λύση κατεβάζοντας την τεκμηρίωση της. 

Επί της ουσίας στο δάνειο - γέφυρα το πρόγραμμα δεν ξεκινάει, δεν στήνεται ο κορμός των ομολόγων εγγυοδοσίας στον ESM για μελλοντική χρήση στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πληρώνεται η ΕΚΤ και τίποτα άλλο (arrears - ταμειακά διαθέσιμα) και δεν τίθεται θέμα βελτίωσης των όρων πρόσβασης των τραπεζών στην ΕΚΤ. 

Αν δηλαδή κανείς θέλει να κρατήσει την κυβέρνηση σε ομηρία, τότε πάει ξανά στην λύση του EFSM. 

Aν πάλι θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που πάει να ξεκινήσει και επιθυμεί να βελτιώσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, τότε πάει στον ΕSM χωρίς καθυστέρηση. 

Το ερώτημα εδώ είναι: προλαβαίνουμε; Η απάντηση της Κομισιόν είναι πως “ναι”. Τα κοινοβούλια είναι έτοιμα, ο ESM και οι τεχνοκράτες είναι έτοιμοι και το μνημόνιο με τα προαπαιτούμενα ψηφισμένα είναι στη θέση τους. 

Η απόφαση θα είναι πολιτική, θα έχει να κάνει με το πόση εμπιστοσύνη εμπνέει το κυβερνητικό σχήμα και με το αν και κατά πόσο τα κράτη μέλη και οι θεσμοί έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα πως ο πρωθυπουργός αργά ή γρήγορα ενδέχεται να επιλέξει να προκηρύξει εκλογές. 


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.