ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στην Oλομέλεια το 3ο μνημόνιο – Ένταση στη διάσκεψη των Προέδρων

bouli-300x190
Ρεπορτάζ: Καραβοκύρη Άννα


Σε παρωδία εξελίχθηκε η χθεσινή "μαραθώνια" Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία αποφάσισε το "άνοιγμα" του κοινοβουλίου και την εισαγωγή του τρίτου μνημονίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Η συζήτηση για το νομοσχέδιο θα ξεκινήσει στις 09:30 στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, και στη συνέχεια - και αφού συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων και υπάρξει η σχετικη ημερήσια διάταξη - θα συνεχιστεί η διαδικασία της συζήτησης στην Ολομέλεια. Το αν το εν λόγω σχέδιο νόμου θα εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως έχει ζητήσει η κυβέρνηση, θα εξεταστεί κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης έγινε ύστερα από πρόταση της Προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου και υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις τόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλο όσο και από τον αντιπρόεδρο της Βουλής από την ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη.  Εξάλλου, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε ομόφωνα - μετά από εισήγηση της προέδρου της Βουλής - οι συνεδριάσεις της Διάσκεψης να γίνονται από εδώ και στο εξής δημόσια (εκτός αυτών των συνεδριάσεων που βάσει του νόμου θα πρέπει να είναι «κλειστές»).
Τα εσωκομματικά ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τα διαδικαστικά θέματα της Βουλής και η αντιπαράθεση της Πρόεδρου με το Μέγαρο Μαξίμου μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της συνεδρίασης.

Αιχμές κατά του πρωθυπουργού 

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την αρχική της τοποθέτηση σημείωσε ότι η Βουλή έκλεισε με απόφαση του πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο Α. Τσίπρας έδωσε την διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστεί να συνεδριάσει η Βουλή έως και τις 16 Αυγούστου.Στη συνέχεια υπήρξαν αντεγκλήσεις για το πότε κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή. «Δυστυχώς το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε χτες (Τρίτη), κατατέθηκε στις 00.03" δήλωσε τονίζοντας ότι "Δεν μπορεί η βουλή να βάζει τη σφραγίδα της όποτε της το ζητά η Τρόικα ή οποιοσδήποτε».

Επίσης η ίδια σημείωσε πως «Όταν υπάρχει διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα υπάρξει διαδικασία και έκκληση από τη Βουλή να μην υπάρχει αιφνιδιασμός, αυτό πρέπει να συνιστά ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης απαραβίαστο. Όταν η διάσκεψη λέει ότι δεν θα υπάρξει συνεδρίαση ως τις 16 Αυγούστου, πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη γιατί ο βουλευτής βασίζεται σε αυτή τη διαβεβαίωση. Ως πρόεδρος της Βουλής θεωρώ ότι οτιδήποτε πιο εσπευσμένο από αυτό που έγινε θα ήταν χονδροειδής παραβίαση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας».

Άγρια κόντρα με τον Φίλη 

Απάντηση στην κριτική που άσκησε η Πρόεδρος της Βουλής προς τον πρωθυπουργό έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, λέγοντας ότι η ίδια είναι υπεύθυνη που χάθηκε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς να συνεδριάσει η Βουλή.«Με απροκάλυπτη επιθετικότητα η Πρόεδρος μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης. Αν έτσι αισθάνεται, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο. Ελπίζω μία φράση που ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου. Είναι όμως πολύ σοβαρό θέμα να λέει σήμερα (χτες) σε δημόσια ακρόαση και να επιδιώκει να ακουστεί εν είδει δήθεν διαγγέλματος ότι τίθεται θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης και αδυναμίας συνεννόησης. Αν το εννοεί, είναι θρυαλλίδα θεσμικών παρεμβάσεων. Θα ήθελα να το πάρει πίσω και να πει ότι δεν το εννοούσε», είπε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου απάντησε λέγοντας πως μένει συνεπής στα όσα λέει σήμερα ως Πρόεδρος και στα όσα έλεγε ως βουλευτής. Επίσης η ίδια υποστήριξε ότι της επιτίθενται οι εκπρόσωποι της διαπλοκής.

«Επικαλείστε την επιλογή του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός με επέλεξε γιατί στα ζητήματα κοινοβουλευτικής διαδικασίας και διαφύλαξης του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν θα έκανα εκπτώσεις όποιος κι αν το ζητούσε ακόμη και ο ίδιος. Αυτή την πεποίθηση έχω», είπε απαντώντας στον Ν. Φίλη. 

real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.