ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Spiegel: Απειλούνται οι τράπεζες χωρίς συμφωνία την ερχόμενη βδομάδα

spiegel-300x190
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Royal Bank of Scotland, κάθε εβδομάδα χωρίς λύση αυξάνει την αβεβαιότητα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών και επιδεινώνει την κατάσταση, γράφει το νέο τεύχος του Spiegel

Ενδεικτική αυτής της εκτίμησης του περιοδικού είναι η αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων» στο 50%.

Για όσο διάστημα θα αυξάνεται ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να παίρνουν δάνεια. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην αναπτύσσεται η οικονομία και να αυξάνεται το ελληνικό χρέος, σημειώνει το δημοσίευμα.

Για αυτό τον λόγο σειρά στελεχών της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο, δηλαδή πριν καν ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα για το φθινόπωρο «στρες τεστ» των ελληνικών τραπεζών. 

Γίνεται, δε, λόγος για 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από ομόλογα που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Διαφορετικές προσεγγίσεις εντός ΕΚΤ και ευρωζώνης
Όμως, τόσο στην ΕΚΤ όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης επικρατεί διάσταση απόψεων στο κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση τώρα ή μετά από τα «στρες τεστ». 

Πάντως, σημειώνεται πως ελπίδα όλων είναι ότι ήδη με την ανακοίνωση της πρόθεσης για νέα βοήθεια θα σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθεί σε κίνηση η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Σε περίπτωση, όμως, που δεν εκπληρωθεί αυτή ελπίδα, εκτιμά το Spiegel, πιθανώς το χειμώνα να προκύψει οδυνηρή «αφύπνιση» και το αναγκαίο ποσό για τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών να είναι αισθητά υψηλότερο από τα προβλεπόμενα σήμερα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.