ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στην τελική ευθεία για το Εurogroup

teliki-eytheia-300x190
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή ενός έκτακτου Eurogroup την Παρασκευή, ώστε να επικυρωθεί το νέο ελληνικό πρόγραμμα στο σκέλος του μνημονίου οικονομικής πολιτικής και να κριθούν τα νομοθετικά προαπαιτούμενα για την πρώτη εκταμίευση, μπαίνουν από σήμερα οι Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο Real.gr στελέχη της Κομισιόν και κοινοτικός αξιωματούχος που δεν αποχώρησε από την πόλη για διακοπές, εκτός απροόπτου τα θέματα με τις ελληνικές αρχές θα κλείσουν σήμερα ή το αργότερο αύριο, ενώ η τρόικα θα ετοιμάσει μια συνολική εισήγηση για να συζητηθεί στο Euro working group την Τετάρτη ή την Πέμπτη. 

Το Euro working group θα προετοιμάσει μια συνάντηση των υπουργών οικονομικών την Παρασκευή, που ως τώρα αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων το αν θα είναι όντως μια συνάντηση με φυσική παρουσία, ή τηλεδιάσκεψη. Υπάρχουν δύο τουλάχιστον εθνικές αντιπροσωπείες που μιλάνε για συνάντηση με φυσική παρουσία, η ιδέα όμως δεν ενθουσιάζει ούτε τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ούτε τα στελέχη της Κομισιόν στην Τρόικα. 

Την ίδια ώρα στελέχη της Κομισιόν εξηγούν τις προσεκτικές δηλώσεις που γίνονται από το Βερολίνο περί ποιότητας και όχι ταχύτητας, ως “γενικές διατυπώσεις που δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη το τι συμβαίνει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα”, ενώ όπως έλεγε έμπειρος διπλωμάτης “δεν ξέρω κανέναν που να θέλει το αντίθετο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος θυσίασε την ποιότητα για την ταχύτητα, ή δεν μπορούμε να έχουμε ένα κείμενο τώρα”. 

Το κείμενο (υπό την μορφή λίστας) έχει μάλιστα ήδη περιέλθει στην κατοχή αρκετών αντιπροσωπειών και την Παρασκευή θα χαρακτηριστεί ως ισορροπημένο. 

Επί της ουσίας οι εταίροι θα κληθούν να αποφασίσουν ποιο θα είναι το πρώτο ποσό που θα συνοδέψει την ερχόμενη Τρίτη την νομοθέτηση των προαπαιτούμενων και σαφώς δεν μπορεί να είναι κάτω από 3,2 δισ. ευρώ. 

Στην πράξη υπάρχει μια μακρά λίστα δόσεων προς το ΔΝΤ προς πληρωμή μέσα στον Σεπτέμβριο και η σκέψη είναι, καθώς η πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση δεν θα έχει ολοκληρωθεί, να καλυφθούν και κάποια από αυτά τα ποσά. 

Το αν θα δοθεί ή όχι ποσό για τα ταμειακά διαθέσιμα και τα arrears δεν έχει αποσαφηνιστεί πολιτικά και ο τρόπος με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες θα απασχολήσει το Εurogroup αργότερα. 

Οι κεφαλαιακές εγγυήσεις προς αυτό το σκοπό θα δημιουργηθούν μεν στον ESM όμως οι υπουργοί θα αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο μετά την εισήγηση του SSM (του κοινού εποπτικού μηχανισμού για τις τράπεζες). 

Το ουσιαστικό πάντως είναι πως, όπως και το 2010, κατά τη σύνταξη τουλάχιστον, του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές είχαν άριστη συνεργασία με τους εκπροσώπους της Κομισιόν και των εταίρων. Βεβαίως την επομένη θα απαιτηθεί η εφαρμογή, υπό τον φόβο πάντα των πολιτικών εξελίξεων.


Real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.