ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σημαντικές επαφές Τσίπρα στη Ν. Υόρκη

tsipras-300x190
Επαφές και σημαντικές συναντήσεις με ηγέτες, αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους διεθνών οργανισμών στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναχωρεί σήμερα για την Νέα Υόρκη. 

Μετά την εκλογή του, η οποία χαιρετίστηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από τον Λευκό Οίκο όσο και από το Κρεμλίνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική, αλλά και να διευρύνει τις συμμαχίες και τη θέση της χώρας στον γεωπολιτικό χάρτη. 

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας, στο πρώτο ταξίδι θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015.

Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (1η Οκτωβρίου) και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» (27 Σεπτεμβρίου), καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development» (30 Σεπτεμβρίου).

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να έχει και το πρώτο τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης δεξίωσης του Μπαράκ Ομπάμα προς τους ξένους ηγέτες. 

Πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιαστεί στο δείπνο των ηγετών χωρίς την γραβάτα του, όπως το συνηθίζει. Σε αυτό το τετ-α-τετ δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η ημερομηνία για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. 

Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός δέχτηκε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα. 

Σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος για την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα- Τσίπρα αναφέρει ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα τον συνεχάρη για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές 20ής Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι λαμβάνει μέτρα για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους εντός της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της». 

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Βραζιλίας, του Ισημερινού, της Παλαιστίνης, και τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Επίσης, θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. Μπιλ ντε Μπλάζιο, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπιλ Κλίντον. 

Συνομιλία με Πούτιν για τα ενεργειακά

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε χθες συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στην μεταξύ τους επικοινωνία, συζήτησαν την προοπτική της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων, ζητήματα που αφορούν την επικείμενη σύγκληση της μεικτής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις κυρίως όσον αφορά το ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας και ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας, ο Πούτιν συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.