ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Νεκροταφείο ψυχών το Αιγαίο

metanastes-300x190
Η ναυτική τραγωδία που συνέβη χθες τα ξημερώματα στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες, ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά, κατέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο μια άλλη πιο λυπηρή πτυχή του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. 

Το Αιγαίο για μια ακόμη φορά κατέστη νεκροταφείο ψυχών που το μόνο που ήθελαν ήταν μια καλύτερη ζωή μακριά από τον πόλεμο, το θάνατο, τις διώξεις και την απόλυτη φτώχεια. 

Παρά το γεγονός ότι οι τραγικές εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου, προκαλώντας συγκίνηση η Γερμανία προχώρησε σε μια κίνηση μεγάλου ρίσκου αναστέλλοντας την ισχύ της Συνθήκης Σένγκεν κάτι που θα επιβραδύνει την κινητικότητα των μεταναστών προς τη Γερμανία με κίνδυνο να καταστεί η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. 

Στο μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό της Ελλάδας, αναφορικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί και αύριο αναμένεται να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. 

34 ψυχές χάθηκαν στο Φαρμακονήσι

Συγκλονισμένη η Ελλάδα παρακολούθησε χθες την ναυτική τραγωδία στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου με θύματα 34 μετανάστες – μεταξύ των οποίων ήταν γυναίκες, μικρά παιδιά ακόμα και βρέφη. 

Το ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα οι σοροί 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη, ένδεκα παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια) δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Παρόλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που σηκώνουν εδώ και πολλές εβδομάδες το βάρος της εισόδου μεταναστών και προσφύγων οργανώνεται προκειμένου να επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ταυτοποίηση και την προώθηση των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Κίνδυνος να εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα

Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε χθες το απόγευμα η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν, επαναφέροντας τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό προσφύγων που φθάνουν στη Βαυαρία μέσω της Αυστρίας.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις "ζώνες αναμονής" των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία».

Σύσκεψη στη Μυτιλήνη υπό την Β.Θάνου

Κατευθύνσεις για τον καλύτερο συντονισμό και την δράση για την διαχείριση, καταγραφή και προώθηση των μεταναστών και προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα έδωσε χθες η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη. 

Η Συνάντηση συγκλήθηκε με τη συμμετοχή της Υπατης Αρμοστίας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Αιχμές Θάνου για Μέρκελ

Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου. 

Τους αποδέκτες του μηνύματος αυτού σκιαγράφησε η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών. 

Οι αιχμές της Βασιλικής Θάνου είχαν ως αποδέκτη την Άνγκελα Μέρκελ που το Σάββατο είχε ζητήσει από την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της. 

«Θεωρούμε δε ότι οι μεμονωμένες φωνές που ακούγονται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμές εναντίον της Ελλάδος, είναι απαράδεκτες. Σε όσους λοιπόν, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να εξάρω την εξαιρετική, άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», τόνισε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου και απηύθυνε έκκληση προς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να κατανοήσουν ότι η λύση είναι να καταβάλει στο σύνολό της η Ευρώπη, κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να σταματήσουν τα αίτια που προκαλούν το μεγάλο αυτό προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα και παράλληλα, για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη, να το διαχειριστούμε, επίσης όλοι μαζί, αφού είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. 

Εκταμιεύεται η πρώτη δόση της Ευρωπαϊκής βοήθειας

Οι επείγουσες διαδικασίες συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής για το προσφυγικό ζήτημα έχουν ολοκληρωθεί και έτσι αύριο θα καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Επίσης, ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.