ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Καταδίκη της Ιταλίας στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

anthropina-dikaiwmata-300x190
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για τις συνθήκες υπό τις οποίες τυνήσιοι πρόσφυγες τέθηκαν σε κράτηση στο νησί Λαμπεντούζα πριν επαναπροωθηθούν μαζικά στην Τυνησία το 2011.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι συνθήκες κράτησης στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα "προσέβαλαν την αξιοπρέπειά τους" και αμφισβήτησε την νομιμότητα του καθετώτος κράτησης και απέλασής τους.

Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, η Ιταλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που εξέταζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Σεπτέμβριος 2011), 55.300 άνθρωποι είχαν αποβιβασθεί στη Λαμπεντούζα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικό χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κρίσης απέναντι στην οποία βρέθηκε αντιμέτωπη τότε η Ιταλία, το δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο κράτησης στην Λαμπεντούζα συνιστούσαν απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ το ίδιο το καθεστώς κράτησης στερείτο νομικής βάσης, αφού οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε πληροφορήθηκαν τους λόγους της κράτησής τους, ούτε είχαν τη δυνατότητα να την προσβάλουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Τυνησία έτυχαν συλλογικής απέλασης, με το σχετικό διάταγμα να μην αναφέρεται στην προσωπική κατάσταση του καθενός, γεγονός που παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.