ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

DW: Ο Τόμας Μίλερ από την Porsche στη VW;

miler-300x190
Εν μέσω θύελλας από το σκάνδαλο Dieselgate της Volkswagen , για το οποίο είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστούν οι διαστάσεις και οι συνέπειες για τον όμιλο αλλά και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, το εποπτικό συμβούλιο συνεδριάζει το πρωί (12.00 ώρα Ελλάδας) γα να ορίσει διάδοχο του παραιτηθέντος διευθύνοντος συμβούλιου Μάρτιν Βίντερκορν. Τα βλέμματα πέφτουν στον Ματίας Μίλερ, διευθύνοντα σύμβουλο της Porsche.

Γέννημα και θρέμμα της VW

Είναι μια περίεργη μέρα για τα 20 μέλη του εποπτικού συμβουλίου της Volkswagen AG. Θα πρέπει να δρομολογήσουν με την επιλογή ενός νέου επικεφαλής του ομίλου την επόμενη μέρα για τον γερμανικό κολοσσό και τους 600.000 εργαζομένους. 

Όλες τις προηγούμενες μέρες γίνονταν συζητήσεις για πιθανά ονόματα, αλλά σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες από στελέχη που γνωρίζουν από μέσα τα πράγματα, υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος με σοβαρές πιθανότητες να επιλεγεί, ο Ματίας Μίλερ, 62 χρονών, μέχρι τώρα επικεφαλής της Porsche. «Είναι ένας καλός μάνατζερ με προσωπικότητα που πείθει», ακούγονταν στους διαδρόμους των διευθυντικών ορόφων του ομίλου στο Βόλφσμπουργκ. 

Ο Μίλερ είναι γέννημα και θρέμμα της VW. Ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στην εταιρεία ως μαθητευόμενος στην Audi και αργότερα κατάφερε να γίνει επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού στη VW υπό τον παραιτηθέντα Βίντερκορν, με τον οποίο είχε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Πριν λίγες εβδομάδες σε συνέντευξη στη Süddeutsche Zeitung ο Ματίας Μίλερ υποστήριξε ότι οι γερμανοί μάνατζερ θα πρέπει να δραστηριοποιούνται περισσότερο στην προσφυγική κρίση. Η τοποθέτηση αυτή θα μπορούσε να εκληφθεί και ως υποψηφιότητα για το πιο σημαντικό πόστο της γερμανικής βιομηχανίας. Υπάρχει ωστόσο εάν εύλογο ερώτημα: Μπορεί κανείς με πάσα βεβαιότητα να υποθέσει ότι ένας μάνατζερ με τόσες δεκαετίες στη VW, δεν γνώριζε τίποτα για τις παραποιήσεις στις τιμές καυσαερίων και ενημερώθηκε μόνο την ημέρα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας;

Τεχνικές και επιχειρηματικές ικανότητες

Στο εποπτικό συμβούλιο συζητείται μια διαδικασία, σύμφωνα με την οποία ο νέος διευθύνων σύμβουλος της VW πριν από την εκλογή του να υπογράψει μια ένορκη βεβαίωση ότι δεν γνώριζε για την απάτη, έτσι ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις σε περίπτωση που γίνουν δυσάρεστες αποκαλύψεις για το όποιο διάδοχο του Βίντερνορν. 

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να χάσουν τη δουλειά τους κι άλλα μεγαλοστελέχη του ομίλου, από διοικητικά συμβούλια των θυγατρικών της VW ή από άλλες εταιρείες. Μέχρι στιγμής η VW περιβάλλεται από σιωπή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από το επιχειρηματικό περιβάλλον αναμένεται να απομακρυνθούν δύο ακόμη στελέχη, ο Ούλριχ Χάκενμπεργκ, επικεφαλής σχεδιασμού της Audi και ο Βόλφγκανγκ Χατς, επικεφαλής του ερευνητικού συμβουλίου της Porsche.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εργαζομένων της VW, Μπερντ Όστερλο, ζήτησε ριζική αλλαγή νοοτροπίας. «Χρειαζόμαστε μελλοντικά ένα διαφορετικό κλίμα, όπου τα προβλήματα δεν θα αποσιωπώνται, αλλά θα μεταφέρονται στους επικεφαλής, έναν επιχειρηματικό πολιτισμό, όπου να μπορεί κανείς και αν επιτρέπεται να συζητά και να διαφωνεί με τους προϊσταμένους τους για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος» τόνισε σε επιστολή προς του εργαζόμενους. 

«Επικεφαλής της VW πρέπει να γίνει κάποιος με μεγάλες τεχνικές και επιχειρηματικές γνώσεις και παράλληλα μεγάλες κοινωνικές ικανότητες».

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.