ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κατσέλη: Πιθανή έως τις αρχές του 2016 η άρση των capital controls

katseli-300x190-1-10-2015
«Η ανακεφαλαιοποίηση γεμίζει τα ντεπόζιτα με ρευστότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ρευστότητα θα φτάσει στην αγορά. Η διοχέτευση, λοιπόν, αυτής της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι το ζητούμενο», είπε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος Λούκα Κατσέλη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κα Κατσέλη είπε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του κόστους στο πλαστικό χρήμα και για την προσαρμογή των χρεώσεων και ζήτησε αναλυτικά υπομνήματα από το επιμελητήριο για τα θέματα αυτά.

Σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι όλες οι τράπεζες θα καλύψουν το "χάσμα" που μπορεί να παρουσιαστεί στην ανακεφαλοποίησή τους, θα βγουν στις αγορές και το ποσό που δεν θα καλυφθεί από αυτή τη διαδικασία θα καλυφθεί από το ΤΧΣ, οπότε αυτό στο οποίο πρέπει να γίνει εστίαση, συμπλήρωσε η ίδια, «είναι, με δεδομένο ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για πολιτική και οικονομική σταθερότητα, να περάσει η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία».

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και διοικήτρια της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σημείωσε πως «το ζήτημα είναι όχι μόνο να υπάρχει ρευστότητα, αλλά να διοχετεύεται εκεί που πρέπει».

«Το 2015 θα είναι χρόνος ορόσημο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά, για να γίνει αυτό, πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και παραγωγικοί φορείς. Είναι μέσα από συνέργειες, συνεργασίες και συμπράξεις όλων των παραγωγικών φορέων και του δημόσιου που μπορούμε να δώσουμε λύσεις στο όλο πλαίσιο της οικονομίας μας», είπε η κα Κατσέλη.

«...Λέμε όλοι ότι πρέπει να αλλάξει προσανατολισμό η ελληνική οικονομία και να μπούμε σε άλλο μοντέλο με επενδύσεις και εξαγωγές. Αυτό ακούγεται πολύ καλό, αλλά, όταν ο παραγωγικός ιστός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με τις πιο μικρές να έχουν πρόβλημα πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Το 80% του παγκόσμιου εμπορίου γίνεται από "αλυσίδες αξίας". Αυτοί αγοράζουν από όλο τον κόσμο. Η λύση βρίσκεται λοιπόν στη δημιουργία συμπλεγμάτων επιχειρήσεων στο εσωτερικό της χώρας», όπως είπε η κα Κατσέλη.

Κόκκινα δάνεια
Αναφερόμενη στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημείωσε πως ένα στα δύο δάνεια πλέον είναι κόκκινο, εξέφρασε δε την εκτίμησή της ότι τα κόκκινα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια θα τα διαχειρίζεται μόνη της η κάθε τράπεζα, διότι όλες έχουν διαμορφώσει πλέον, μετά το 2010, έναν μηχανισμό, ενώ για τα κοινοπρακτικά και επιχειρηματικά δάνεια χρειάζεται καλύτερος συμβιβασμός μεταξύ τραπεζών, για να τεθεί ένα βιώσιμο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, μπορεί να γίνει πρόβλεψη επαναφοράς των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων που υπήρχε το 2010.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως οι τράπεζες αναμένουν το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση κόκκινων δανείων, μια συνολική στρατηγική που εκπονούν από κοινού ΕΚΤ, ΤτΕ και ΤΧΣ. Σύμφωνα με την ίδια, η διαχείριση των στεγαστικών και των καταναλωτικών μη εξυπηρετούμενων δανείων «θα αφεθούν στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά να τα διαχειριστεί από μόνη της», ενώ σημείωσε πως η κατεύθυνση πολιτικής είναι να παραμείνει η διαχείριση σε επίπεδο τράπεζας.

Αναφορικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρηματικά και κοινοπρακτικά, σημείωσε πως χρειάζεται πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ των τραπεζών και νομοθετικό πλαίσιο με χρονοδιαγράμματα και διαδικασίες για την αναδιάρθρωση των δανείων. Σημείωσε πως χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση και προετοιμασία σε σχέση με τον Αναπτυξιακό νόμο για την επαναφορά των ρυθμίσεων για αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιό του. «Έχει σημασία πέρα από την αναδιάρθρωση δανείων να υπάρξει και αναδιάρθρωση επιχειρήσεων στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου. Υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρώπη» είπε.

Capital Controls

Σχετικά με την άρση των capital controls, εκτίμησε ότι αυτό μπορεί να γίνει στο τέλος του έτους, αρχές του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης.

Τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η επαναφορά των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, καθώς από το 2008 έως το 2015 έφυγαν καταθέσεις 118 δισ. ευρώ.

Η ανακεφαλαιοποίηση
Η κα Κατσέλη ανέφερε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα πρώτα νούμερα για τις κεφαλαιακές ανάγκες ενόψει της άσκησης ανακεφαλαιποίησης από τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ. Σημείωσε πως ο στόχος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί εντός του 2015, γιατί, όπως διευκρίνισε, υπάρχει δέσμευση στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Υπογράμμισε δε πως μέσα στη ανακεφαλαιοποίηση δεν θα υπάρξει κούρεμα καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

Αναφορικά με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, σημείωσε ότι αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση (εκπόνηση βασικού σεναρίου για το ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες βάσει εκτιμήσεων σε βάθος τριετίας) και η τρίτη φάση που αφορά στην εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών κάτω από ακραίες συνθήκες, θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οπότε η συνολική εικόνα θα είναι γνωστή τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας για το 2016-2017, κατά την κα Κατσέλη, εξαρτάται από την πολιτική βούληση και τις συνέργειες που θα υπάρξουν για βασικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του πτωχευτικού δίκαιου, το σταθερό φορολογικό πλαίσιο και η απλούστευση της γραφειοκρατίας.

Συγκεκριμένα:

- Απαιτείται σταθερότητα φορολογικού πλαισίου. Είναι δυσνόητο το σύστημα και ο επενδυτής δεν ξέρει τη φορολογική μεταχείριση που θα έχει τα επόμενα χρόνια. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, αλλά το χειρότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάζουμε συνέχεια το φορολογικό πλαίσιο.

- Για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων, είπε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας πρέπει να επεκταθεί στην αδειοδότησή τους, στη λειτουργία τους και στην πτώχευσή τους. Η κα Κατσέλη πρότεινε να φτιαχτεί ένα σχέδιο νόμου από τους παραγωγικούς φορείς και να κατατεθεί σχεδόν έτοιμο.

- Να αναπτυχθεί ο θεσμός της επίλυσης διαφορών, εξωδικαστικά και στα δικαστήρια.

- Τέλος, ανέφερε ότι πρέπει τα επιμελητήρια να δημιουργήσουν Παρατηρητήριο Υλοποίησης Πολιτικών για την επίπτωση των μέτρων που εφαρμόζονται στην αγορά.

Η κα Κατσέλη απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων οι οποίες στην πλειοψηφία τους εξέφραζαν τον προβληματισμό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας για το δυσμενές περιβάλλον που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.