ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Η αποτίμηση της κυβέρνησης για το ταξίδι Τσίπρα

maximou-300x190
Νέα Υόρκη, Του Θανάση Τσίτσα 

Η επανατοποθέτηση χώρας στο διεθνές πλαίσιο, όχι ως μέρος της κρίσης αλλά ως μέρος της λύσης, αλλά και μιας χώρας που έχει να καταθέσει μια προοδευτική πρόταση για την επίλυση των κρίσεων (μεταναστευτικό, ονομασία της ΠΓΔΜ, Κυπριακό), ήταν το αποτέλεσμα της πενθήμερης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Νέα Υόρκη με αφορμή τις εργασίες της 70ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η εκτίμηση που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι ότι η θέση της χώρας αναβαθμίστηκε καθώς οι επαφές του πρωθυπουργού έγιναν σε υψηλό επίπεδο, με ηγέτες χωρών, πρωθυπουργούς, υπουργούς Εξωτερικών που παίζουν σημαντικό ρόλο (ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Αίγυπτο,Τουρκία) στη διεθνή σκηνή.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή επιδίωξη της επίσκεψης Τσίπρα ήταν να γίνει ένα θετικό και δυναμικό come back της χώρας με συγκεκριμένο ρόλο για τον λόγο ότι όλες οι μεγάλες κρίσεις στην εποχής μας διαδραματίζονται στη δική μας γειτονιά. 

Στόχος ήταν να αναδείξουμε το θέμα του χρέους σε επίπεδο συνέλευσης ΟΗΕ και το προσφυγικό. Ότι είμαστε μια χώρα η οποία συνεργάζεται, έχει προοδευτικό πρόσημο και θέλει να αναδείξει το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προτάσεις εναλλακτικές που καταθέσαμε. 

Για τη συνάντηση Τσίπρα-Κέρι:

Αναφορικά με την συνάντηση Τσίπρα-Κέρι, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «η αμερικανική ηγεσία παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική». 

Η συζήτηση περιστράφηκε στη διαπραγμάτευση για το χρέος. Το άλλο σκέλος ήταν το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, τα ενεργειακά και το προσφυγικό. Για την ονομασία των Σκοπίων ο Τζον Κέρι δεσμεύτηκε να κάνει προσπάθειες για να επιλυθεί το ζήτημα. 

Για επενδύσεις και την απουσία συναντήσεων με hedge funds:

Η κυβερνητική πηγή σχολίασε ότι: «τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις. Τα hedge funds είναι επενδύσεις για κερδοσκοπία .Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, άλλα η παρουσία μας εδώ δεν είναι να πηγαίνουμε να συναντάμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν». 

Για το ΔΝΤ και αν φοβάται η κυβέρνηση καθυστέρηση και εμπόδια από τους δανειστές με νέα προαπαιτούμενα:

Η κυβερνητική πηγή υποστηρίζει ότι επιβεβαιώθηκε η στάση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα χρέους. Η επίσκεψη Σταθάκη είχε χαρακτήρα εργασίας εν όψει νέου κύκλου επαφών που ξεκινά με την αξιολόγηση. 

Η κυβερνητική πηγή δεν φοβάται καθυστερήσεις, δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη... αν υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Για τη Γιάννα Αγγελόπουλου και το σχόλιο της ότι εκείνη οργάνωσε το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη:

Η κυβερνητική πηγή σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός ήρθε με το κρατικό αεροπλάνο στην Αμερική».


real.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.