ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

«Βόμβες» Κρητικού: Θα βγαίνουν ακίνητα στο… σφυρί έναντι πινακίου φακής

akinita-sto-sfuri-300x190
Της Εύης Κατσώλη

Για συστηματική προσπάθεια αποξήλωσης του νομικού πλέγματος προστασίας της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών κάνει λόγο ο Ευάγγελος Κρητικός, πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Δανειοληπτών Καταναλωτών Πολιτών, μιλώντας στο enikonomia.gr.

Ο κ. Κρητικός επισημαίνει πως έγινε μια βίαιη εισαγωγή του αγγλοσαξωνικού Δικαίου που πλέον δε θα επιτρέπει στον δανειολήπτη να προσφεύγει στον Άρειο Πάγο, αλλά να φτάνει μέχρι το Εφετείο στην περίπτωση που ασκηθεί ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής.

Επίσης, θα επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί - εξπρές και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, στους οποίους θα βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί με βάση την εμπορική τους αξία που θα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή της τράπεζας, έναντι δηλ. πινακίου φακής. Έτσι, θα υπάρχουν ακίνητα που θα πωλούνται ακόμη και με μόλις 5.000 - 10.000 ευρώ.

«Ο νόμος Κατσέλη όπως τον γνωρίζουμε, αποξηλώνεται»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δανειοληπτών τονίζει ακόμη πως στην ουσία ο Νόμος Κατσέλη αποξηλώνεται, όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Καταρχήν, όσον αφορά στην επικαιροποίηση, υποχρεώνει 130.000 κόσμο να προσκομίσει τον φάκελό του και τα δικαιολογητικά εκ νέου μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια, λίγο μετά τις γιορτές και περίπου 800 υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου πανελλαδικά θα πρέπει να τους αξιολογήσουν.

Επίσης, παίρνουν την πλήρη αρμοδιότητα από τον φυσικό δικαστή και τη δίνουν σε απλό υπάλληλο του Ειρηνοδικείου (κατά πάσα πιθανότητα στον γραμματέα του Ειρηνοδικείου) που θα κρίνει αν ένας φάκελος πληροί τις προϋποθέσεις για την επικαιροποίησή του.

Μια ακόμη «βόμβα» του κ. Κρητικού είναι πως η προστασία της πρώτης κατοικίας στο Νόμο Κατσέλη δεν θα είναι δεδομένη από εδώ και στο εξής, καθώς θα συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια. Όπως δε θα υπάρχει και η διαγραφή οφειλών 80%, καθώς θα κρίνεται εκ νέου σε ποιο ποσοστό και αν θα διαγράφονται οφειλές. Αυτό θα είναι στην κρίση του εκάστοτε δικαστή.

«Κίνδυνος για 500.000 νοικοκυριά»

Αν εφαρμοστεί η πρόταση των δανειστών, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό θα κινδυνεύσουν τουλάχιστον 500.000 νοικοκυριά, από το 1 εκατομμύριο που ήδη δυσκολεύονται να πληρώσουν ή έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη.

«Να δημιουργηθεί παράλληλος νόμος Κατσέλη για εταιρείες και επαγγελματίες»

Η Ομοσπονδία θεωρεί πως ο νόμος Κατσέλη με τη μορφή που είχε ως τώρα δούλεψε και αποτέλεσε ανάσα για πολλούς δανειολήπτες.

Ο κ. Κρητικός τονίζει πως θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκότερα κριτήρια για τους πολύτεκνους, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ έχει προτείνει να εντάσσονται και οι μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι στον νόμο Κατσέλη, οι οποίοι υπολογίζονται σε 300.000 περίπου.

Υποστηρίζει ακόμη πως θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένας παράλληλος νόμος Κατσέλη για εταιρείες και επαγγελματίες.

ΠΗΓΗ: Enikonomia.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.