ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

12 αγκαλιές την ημέρα βοηθούν στην ανάπτυξη του παιδιού!

12_aggalies_thn_imera_boithoun_sthn_anaptiksi_tou_paidiou_300_190
Εργαζόμενοι γονείς: Ποιοτικός ή ποσοτικός χρόνος με τα παιδιά;
Η αντίδραση κυρίως των γονέων απέναντι σε όσα προανέφερα είναι ότι ακούγονται ωραία αλλά υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην Εφαρμογή τους. Σ’ αυτή τη ζωή είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν κατακτιέται χωρίς κόπο και προσπάθεια. Άλλωστε γι΄ αυτό οι σχέσεις αποκτούν περισσότερο νόημα και γίνονται πιο ουσιαστικές. Κι έπειτα, αυτό είναι και το αλατοπίπερο της ζωής, αφού σε μια ζωή Επίπεδη και χωρίς ένταση βαλτώνεις συνεχώς, μέχρι που στο τέλος πνίγεσαι από πλήξη και ανία. Το ουσιώδες είναι να προσπαθούμε να διατηρούμε μια ισορροπία κι ένα μέτρο για να μη χάνουμε τον έλεγχο.
Οι εργαζόμενοι γονείς παραπονιούνται κατά κύριο λόγο τον μεγάλο φόρτο εργασίας τους εντός και εκτός του σπιτιού. Επιπλέον, νιώθουν πολλές φορές τύψεις και ενοχές που δεν μπορούν ανταποκριθούν πλήρως στον ρόλο τους ως γονιών. Ας μην πάμε όμως ότι γονείς γινόμαστε, δε γεννιόμαστε. Οι τέλειοι γονείς, δεν υπάρχουν και τα παιδιά μας θα μας θυμούνται και με τα λάθη μας, αρκεί να μην είναι τραγικά και να μην τα ακολουθουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Ας απενοχοποιηθούμε λοιπόν, κι ας φροντίσουμε να κινούμαστε από το βασικότερο και πολυτιμότερο συστατικό για την ψυχική και πνευματική υγεία των παι διών μας: την ανιδιοτελή αγάπη. Γιατί η αγάπη προς τα παιδιά του είναι η μοναδική μορφή αγάπης άνιυ όρων που θα εκδηλώσει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ένας γονιός και αποτελεί σημαντική κληρονομιά και παρακαταθήκη για την ενήλικη ζωή των παιδιών του. Είναι αυτή η εσωτερική δύναμη που προέρχεται από την αγαπη η οποία θα ωθήσει τα παιδιά να αναπτυξουν μηχανισμούς για την άμεση και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση δύσκολων συγκυριών και καταστάσεων αργότερα στην ενήλικη ζωή τους.
Τα παιδιά απλώς χρειάζονται τους γονείς δίπλα τους για να μιλήοουν, να γελάσουν, να διαπραγματευτούν. Πρσκειται για μια σχέση «δουναι και λαβειν», με το "δούναι" να διοχετεύεται  από νους γονείς στα παιδία σε μεγάλες ποσότητες χωρίς να τους ενδιαφερει το «λαβειν*. Πρόκειται για ένα εξαντλητικό πολλές φορές πράγμα  μέσα από το οποίο όμως μαθαίνει καλό νος τον άλλο και χτίζονται σχέσεις ζωής
Κάντε μια δοκιμή με τον εαυτό σας και θα διαπιστώσετε ότι,  έπειτα από ένα παιχνίδι με τα παιδιά σας, θα αισθάνεστε αναζωογονημένοι, γεμάτοι ενέργεια και δύναμη. Επιπλέον, οι σχέσεις σας μαζί τους θα είναι πιο ομαλές, γιατί τα παιδιά θα έχουν μοιραστεί και χαλαρές στιγμές μαζί σας. Έτσι, όταν πείτε ότι είναι ώρα για ύπνο, μπορεί να γκρινιάξουν λίγο στην αρχή, στη συνέχεια όμως θα υπακούσουν, γιατί θα έχει προηγηθεί θετική αλληλεπίδραση. Οσο πιο διπλωματικά και ήρεμα το διαχειριστείτε, υποσχόμενοι ότι και την επόμενη μέρα θα ξαναπαίξετε, τόσο πιο πολύ θα ανακουφιστούν και θα πάνε ευκολότερα για ύπνο.
Αξιοποιήστε τη φαντασία σας, βρείτε το παιδί μέσα σας και θα ανακαλύψετε νέα στοιχεία στη σχέση σας με το δικό σας παιδί. Δεν είναι όλα απλά κι εύκολα, αλλά εμείς οι «μεγάλοι» έχουμε την τάση να τα δυσκολεύουμε και να τα μεγεθύνουμε. Κυλιστείτε με το παιδί σας στο πάτωμα, παίξτε επιτραπέζια, ακούστε μουσική χορέψτε και σίγουρα η ανταμοιβή σας θα είναι ένα μεγάλο φιλί και μια σφιχτή αγκαλιά.
Αυτή η αγκαλιά είναι που δημιουργεί τη μεγαλύτερη εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων και αυτομάτως γεννά θετικά συναισθήματα και, στην εξέλιξή τους, θετικές συμπεριφορές. Υπάρχει ένα καταφύγιο, μια αγκαλιά, όπου ο εκνευρισμός, η ένταση, η μοναξιά, ο φόβος υποτάσσονται με έναν τρόπο μαγικό. Σ’ αυτό το καταφύγιο τα παιδιά κατακλύζονται από αγάπη και αποδοχή. Γιατί τα παιδιά θέλουν πολύ απλά πράγματα, τα οποία εμείς, με την κούραση που βιώνουμε έπειτα από μία εξαντλητική μέρα, ξεχνάμε ή απλώς προσπερνάμε.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Virginia Satir «οι άνθρωποι χρειαζόμαστε τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για  επιβιώσουμε, οχτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε». Συνεπώς, μοιράστε, δώστε αγκαλιές στα παιδιά σας! Πόσες φορές δεν έχουν τρέξει στην αγκαλιά σας γιατί χτύπησαν, τσακώθηκαν με κάποιον φίλο τους κάποιος άλλος τούς είπε ότι «δεν τα παίζει». Εκεί, στην αγκαλιά σας είναι που τα ξεχνούν όλα και ανασυγκροτούνται για να αντιμετωπίσουν τον έξω κόσμο. Η αγκαλιά μεταφράζεται με τον πιο σύντομο και ξεκάθαρο τρόπο σε «όλα είναι καλά» και «σε αγαπώ». Είναι ο χώρος όπου αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία.

Κείμενο της Γιούλης Μιγγειρου. Απόσπασμα από το βιβλίο Μαμά Μπαμπά σε χρειάζομαι Εκδόσεις Ψυχογιός. 

boro.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.