ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από επιδρομές του στρατού

nigiria-300x190
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε επιδρομές του νιγηριανού στρατού εναντίον μελών μιας σιιτικής οργάνωσης, που οδήγησαν στη σύλληψη του ηγέτη της στην πόλη Ζάρια στα βόρεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον στρατό, το ισλαμικό κίνημα επιχειρούσε να δολοφονήσει τον αρχηγό του στρατού, υποστράτηγο Τουκούρ Μπουρατάϊ, όταν μέλη της οργάνωσης εμπόδισαν την πορεία της στρατιωτικής φάλαγγας στην Ζάρια το Σάββατο, ενώ η οργάνωση πραγματοποιούσε ετήσια τελετουργία.

Την Κυριακή, ο στρατός πραγματοποίησε επιδρομές σε αρκετά κτίρια, τα οποία συνδέονται με την οργάνωση, καθώς και στο σπίτι του ηγέτη της, Ιμπραχίμ Ζακζάκι. 

Οι δυνάμεις του στρατού προχώρησαν στη σύλληψη του και σκότωσαν σημαντικά στελέχη της οργάνωσης, ανάμεσα τους τον υπαρχηγό και τον εκπρόσωπο της.

«Μέχρι χθες, είχαμε 60 πτώματα στο νεκροτομείο μας», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Χαλίντ Λαουάλ, διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Αχμάντου Μπέλο.

Κάτοικοι ανέφεραν πως άκουσαν ηχηρές εκρήξεις κατά την διάρκεια της επιδρομής, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς πως του απαγορεύτηκε η είσοδος στην αποκλεισμένη περιοχή.

Η πλειονότητα των δεκάδων εκατομμυρίων μουσουλμάνων κατοίκων της Νιγηρίας είναι σουνίτες, αλλά στην περιοχή, όπου πραγματοποιήθηκε η επιδρομή του στρατού, κατοικούν αρκετοί χιλιάδες σιίτες, κυρίως ακόλουθοι του Ζακζάκι, το κίνημα του οποίου εμπνεύστηκε από την ισλαμική επανάσταση του 1979 στο Ιράν.

Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση σήμερα και κάλεσε τον αντιπρόσωπο της Νιγηρίας στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κάλεσε την νιγηριανή κυβέρνηση να λάβει «άμεση και σοβαρή» δράση.

Η σιιτική οργάνωση ανέφερε πως εκατοντάδες μέλη της σκοτώθηκαν. Ο στρατός απομάκρυνε τα περισσότερα πτώματα, καθιστώντας αδύνατη την επιβεβαίωση του ισχυρισμού της οργάνωσης.

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Νιγηρίας αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο και παρέπεμψαν τους δημοσιογράφους του Ρόιτερς στον εκπρόσωπο του στρατού, που δεν απάντησε σε επανειλημμένα αιτήματα του πρακτορείου για υποβολή σχολίου.

Τον περασμένο χρόνο, ένα παρόμοιο περιστατικό μεταξύ της οργάνωσης και του στρατού συνέβη κατά την διάρκεια μιας πομπής, με τον Ζακζάκι να αναφέρει τότε πως 30 ακόλουθοι του και τρία από τα παιδιά του σκοτώθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.