ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πορτοκάλια και κουνουπίδι προστατεύουν από τον καρκίνο του στομάχου

portokalia_kai_kounoupidia_kata_tou_karkinou_300_190
Οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρούτων και... λευκών λαχανικών, όπως οι πατάτες και το κουνουπίδι, μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αντιθέτως, όσοι τρώνε πολύ αλάτι ή πίνουν πολύ αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο αυτό.

Η νέα μελέτη αποτελεί τη μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση της δυνητικής συσχέτισης διατροφής και καρκίνου του στομάχου, γράφουν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρκίνου» (EJC).

Η προστατευτική δράση των φρούτων και ορισμένων λαχανικών αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και πιστεύεται ότι καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Το βακτήριο αυτό θεωρείται κυρίως υπεύθυνο για τους γαστρικούς καρκίνους, όπως λέγονται επιστημονικά οι κακοήθεις όγκοι του στομάχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν συνδυαστικά μεταξύ τους 76 προγενέστερες μελέτες για τη διατροφή και τον καρκίνο του στομάχου, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 6,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μεταξύ αυτών είχαν καταγραφεί 32.758 κρούσματα καρκίνου του στομάχου, ενώ οι διατροφικοί παράγοντες που εξετάσθηκαν ανέρχονταν σε 67 και αφορούσαν τα πάντα – από τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας και τα ψάρια έως το αλάτι, το αλκοόλ, το τσάι και τον καφέ.

Κάθε μελέτη, εξάλλου, είχε διαρκέσει από 3,3 έως 30 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας και άλλα ερευνητικά κέντρα, οι εθελοντές που γενικώς κατανάλωναν άφθονα φρούτα, καθώς και λευκά λαχανικά, όπως οι πατάτες, το κουνουπίδι και το κρεμμύδι, είχαν κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του στομάχου.

Προστατευμένοι ήσαν επίσης όσοι έτρωγαν άφθονα πρασινοκίτρινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το σέλερι και η κράμβη.

Στην πραγματικότητα, με κάθε 100 γραμμάρια φρούτου που έτρωγαν οι εθελοντές την ημέρα, ο κίνδυνος καρκίνου του στομάχου μειωνόταν κατά 5% (τα 100 γραμμάρια αντιστοιχούν σε μισό μήλο περίπου).

Επιπλέον, με κάθε 50 mg βιταμίνης C την ημέρα (περίπου όση περιέχουν δύο πατάτες ή ένα φλιτζάνι κουνουπίδι ή 50 γραμμάρια τομάτες ή τα τρία τέταρτα από ένα μέτριο πορτοκάλι) ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 8%.

Αντιθέτως, κάθε κουταλάκι του γλυκού (περίπου 5 γραμμάρια) αλάτι την ημέρα αύξανε τον κίνδυνο κατά 12%, ενώ με κάθε 10 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα ο κίνδυνος αυξανόταν κατά 5%.

Το τελευταίο εύρημα ίσχυε μόνο για τη μπύρα και τα «δυνατά» ποτά και όχι για το κρασί, διευκρίνισαν οι ερευνητές.
loading...
Share on Google Plus

Unknown

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.