ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε όλη την Ελλάδα

kairos_31_12_15_300_190
Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια επικρατούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Σήμερα σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία θα χιονίσει στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στα νησιά του Αιγαίου, τις Σποράδες τις Κυκλάδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Από χθες ήδη χιονίζει στην Χαλκιδική, στις Σέρρες, στα ορεινά της Καβάλας, της Πιερίας και της Πέλλας αλλά και στην Λαμία ενώ από το βράδυ της Τετάρτης οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στην Πάρνηθα και την Πεντέλη.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή και ο παγετός είναι έντονος από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στις περισσότερες περιοχές της χώρας. 

Όπως επισημαίνουν οι μετεωρολόγοι εντός των επομένων ωρών αναμένεται και περαιτέρω βουτιά του υδράργυρου.

Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί από -6 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 1 έως 3 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 2 έως 6 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 2 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 2 έως 8 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και τοπικά στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο πολύ θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και στον Πατραϊκό σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις με σταδιακή εξασθένηση.

Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις κατά περιόδους στα ορεινά και στα βόρεια προάστια, περιμένουμε την Πέμπτη στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 5 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί στο Σαρωνικό και ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις στο Νότιο Ευβοϊκό με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις στα ανατολικά ορεινά οι οποίες σταδιακά θα σταματήσουν, περιμένουμε την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 4 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι.

Σε ετοιμότητα οι Αρχές

Στην Αττική οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα. Στην Πεντέλη βρίσκονται ήδη 17 εκχιονιστικά μηχανήματα και στην κεντρική πλατεία της περιοχής έχει συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα από αλάτι. 

Και στη βόρεια Ελλάδα οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα με εκχιονιστικά και αλατιέρες να είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με την ΕΜΥ η σφοδρότητα της κακοκαιρίας θα κρατήσει 24 ώρες. 

Έντονος παγετός την Παρασκευή 

Την Πρωτοχρονιά το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι το αισθητό κρύο καθώς σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης αναμένεται ολικός παγετός, δηλαδή αρνητικές θερμοκρασίες καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. 

Σύμφωνα με το meteo.gr οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά κανόνα ασθενείς και θα περιοριστούν στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα όπου σταδιακά θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι θα βρέξει στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση και στο Ιόνιο νότιοι νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι με σταδιακή ενίσχυση σε ισχυρούς.

Το Σάββατο 2/1 αναμένεται μεταβολή του καιρού με βροχή ή χιονόνερο στα πεδινά της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και χιόνι στα ημιορεινά και ορεινά, χιονοπτώσεις στη Θράκη και κατά τόπους στη Μακεδονία και βροχές στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Στη υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει συννεφιά. Την Κυριακή 3/1 τα φαινόμενα θα ενταθούν σε ολόκληρη τη χώρα αλλά οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας θα περιοριστούν στα ορεινά. Στη Μακεδονία όμως και τη Θράκη αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ www.emy.gr.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία 

Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας βρίσκονται Δήμοι και Περιφέρειες μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
• Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Aν μετακινούνται πεζοί:

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου από πλευράς χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.