ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Επτά «δώρα» σε επτά ημέρες από την εφορία

eforia_300_190
του Τάσου Δασόπουλου 

Μόνο όσοι συμμετέχουν σε κάποια από τις λίστες (Λαγκάρντ, Λονδίνου, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάϊν) όσων έχουν στείλει χρήματα στο εξωτερικό μπορούν να απολαύσουν απερίσπαστοι τις φετινές εορτές, αφού έρχεται μετά τις γιορτές το νομοσχέδιο με την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά με το άγχος της εφορίας, η οποία έχει… «δώρα» για όλους, είτε είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε έχουν μια επιχείρηση.

Μέσα στις επτά ημέρες που απομένουν μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να εξυπηρετήσουν επτά φορολογικές υποχρεώσεις που λήγουν με την αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του χρόνου. 

Οι υποχρεώσεις αυτές είναι:

1) Ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. του 2015. Περίπου 5,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει ήδη από το τέλος Οκτωβρίου μέσω του διαδικτύου τα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα πρέπει να πληρώσουν έως 31-12-2015 την 3η μηνιαία δόση του φόρου αυτού, η οποία αντιστοιχεί στο 1/5 της συνολικής οφειλής ΕΝ.Φ.Ι.Α. Αν τα καταφέρουν θα πρέπει να πληρώσουν άλλες δύο δόσεις μια τον Ιανουάριο και μια Φεβρουάριο για να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

2) Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2016. Πάνω από 4,2 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία παράταση στην προθεσμία αυτή. Συνεπώς, η μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2016 μέχρι τις 31-12-2015 θα σημάνει τον διπλασιασμό των οφειλόμενων τελών. Όσοι δεν πληρώσουν τα τέλη μέχρι και το τέλος της προθεσμίας θα πρέπει να τα πληρώσουν διπλά στις αρχές του 2016.

3) Οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Περίπου 885.000 φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει μέχρι τις 31-12-2015 να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Αν υπολογιστεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα πρέπει να πληρώσουν και τέλη Κυκλοφορίας και ΕΝΦΙΑ πολλοί είναι αυτοί που θα κινδυνέψουν να «χάσουν» την ρύθμιση, δημιουργώντας νέα ληξιπρόθεσμα που δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν.

5) Η πληρωμή της 12μηνης ρύθμισης για τα εισοδήματα του 2015 . Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι λόγω οικονομικής στενότητας και πολλών φορολογικών υποχρεώσεων υποχρεώθηκαν να ρυθμίσουν το φόρο εισοδήματος του 2015 στην λεγόμενη «πάγια» ρύθμιση που μπορεί να είναι 12 ή υπό προϋποθέσεις 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,05% σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

6) Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τους αγρότες. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2014 εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες εκλήθησαν τον Οκτώβριο, ενώ ήδη είχαν εκκαθαριστεί οι φορολογικές τους δηλώσεις, να πληρώσουν εκ των υστέρων, με νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά σημειώματα, επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος, καθώς ο συντελεστής υπολογισμού της επιβάρυνσης αυτής αυξήθηκε από το 27% στο 55%. Έως τις 31-12-2015 οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν την δεύτερη δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου που τούς επιβλήθηκε τον Οκτώβριο.

6) Ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων. Όλες οι εταιρίες (ανώνυμες, περιορισμένης ευθύνης, ιδιωτικές κεφαλαιουχικές, ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες κ.λπ.), τα λοιπά νομικά πρόσωπα και οι λοιπές νομικές οντότητες θα πρέπει να εξοφλήσουν μέχρι 31-12-2015 την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2014.

7) Η επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος για ορισμένες εταιρίες. Οι ανώνυμες εταιρίες, οι εταιρίες περιορισμένης ευθύνης και οι ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες οφείλουν μέχρι 31-12-2015 να καταβάλουν την δεύτερη και τελευταία μηνιαία δόση της επιπλέον προκαταβολής φόρου με την οποία χρεώθηκαν εκ των υστέρων από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την υποβολή και εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων για τη χρήση του 2014! Κι αυτό διότι με τον "μνημονιακό" νόμο 4336/2015 που ψηφίστηκε στα μέσα Αυγούστου του τρέχοντος έτους ο συντελεστής προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις Α.Ε., τις Ε.Π.Ε. και τις Ι.Κ.Ε. αυξήθηκε μετά την υποβολή των δηλώσεων από το 80% στο 100% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2014 με τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο του μνημονίου ΙΙΙ.

ΠΗΓΗ: enikonomia
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.