ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πολιτικό το πρόβλημα της κυπριακής Οικονομίας

kupros_oikonomia_300_190
Γράφει ο Σταύρος Χατζησάββας

Πρόσφατα ρώτησα υψηλά ιστάμενο στέλεχος της κυβέρνησης να μου πει πόσο... είναι το χρέος της Κύπρου. Η απάντηση που μου έδωσε ήταν ‘’περίπου 27 δις ευρώ είναι το χρέος μας’’. Αρκετά συχνά οι πολιτικοί (ως επί το πλείστον του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ), μας λένε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία είναι τραπεζικό. Προσωπικά διαφωνώ κάθετα, οριζόντια και διαγώνια με αυτή την τοποθέτηση. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κυπριακή οικονομία θεωρώ ότι είναι καθαρά πολιτικό διότι πολιτικές αποφάσεις δημιούργησαν πάρα πολλές αρνητικές συνθήκες στην κυπριακή οικονομία. 

Συγκεκριμένα:

Α. Η ανείπωτη τραγωδία και ντροπή μας η έκρηξη στο Μαρί, που εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, είχαμε και αρκετές δεκάδες τραυματίες, απόρροια της πολιτικής ανεπάρκειας, ανικανότητας και ανευθυνότητας, καθαρά του κυπριακού πολιτικού συστήματος αλλά και των ανθρώπων που ασκούσαν εκτελεστική εξουσία βλέπε κυβέρνηση ΑΚΕΛ – Δ. Χριστόφια. Μακάρι να μην υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες και όλα τα άλλα φτιάχνονται ξανά. Η έκρηξη στο Μαρί, η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού της ΑΗΚ κόστισε στον κύπριο πολίτη 1,8 δις ευρώ. 

Β. Με την στάση του τέως προέδρου της δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οι κυπριακές τράπεζας, οι οποίες ήταν εκτεθειμένες υπέστησαν ζημιές ύψους 4,5 δις ευρώ. 

Γ. Η αγορά της καταχρεωμένης Λαϊκής Τράπεζας από το κράτος με τις ευλογίες της Βουλής των Αντιπροσώπων μας κόστισε αρχικά 1,8 δις ευρώ. 

Δ. Ο κ. Πανίκος Δημητριάδης Κεντρικός Τραπεζίτης με οδηγίες του κ. Χριστόφια άφησε τον ELA, που απορροφούσε η Λαϊκή Τράπεζα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, να φτάσει στα 11 δις ευρώ με την δικαιολογία ότι βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο και δεν έπρεπε να κλείσει η Λαϊκή Τράπεζα διότι θα υπήρχε πολιτικό κόστος. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα 11 δις ευρώ ερχόντουσαν στην Κύπρο από την πόρτα και έφευγαν από το παράθυρο προς άλλες κατευθύνσεις.

Ε. Οι διαγραφές δανείων από τράπεζες, σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ή και σε εταιρείες τους (ακόμα και σε οργανώσεις κομμάτων). Μέσα σε μια νύχτα διαγράφηκαν χρέη εκατομμυρίων. Ποτέ δεν μάθαμε το συνολικό ποσό που διαγράφηκε.

Ζ. Κλείσιμο Κυπριακών Αερογραμμών & Eurocypria αναμένουμε να μάθουμε το συνολικό ποσό που πλήρωσε ο κύπριος φορολογούμενος για τις δυο αεροπορικές εταιρείες που έγιναν φέουδο των κομμάτων εξουσίας όπου τα ρουσφέτια η αναξιοκρατία τις οδήγησαν στην χρεοκοπία. 

Η. Το κούρεμα στις καταθέσεις των απλών πολιτών, τα αξιόγραφα κ.α.

Όλα αυτά είναι ορισμένα σκάνδαλα τα οποία βγήκαν στην δημοσιότητα και τα γνωρίζουμε. Να δούμε πόσα άλλα υπάρχουν μέσα σε κλειστά συρτάρια υπουργείων, κυβερνητικών και κομματικών γραφείων. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό όπου είχαμε εικόνα για τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής καταστροφής 19,1 δις είναι καθαρά τα αποτελέσματα πολιτικών αποφάσεων. Αυτό το ποσό θα αυξηθεί μόλις μάθουμε τα έξοδα για όλα τα θέματα που αναφέρω πιο πάνω. 

Όλα αυτά είναι ένα μέρος από την προίκα και την κληρονομιά που αφήνετε σε όλους εμάς ‘’κύριοι’’. Η κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, η φτώχεια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα συσσίτια ο κοινωνικός μαρασμός η εκτόξευση της μεταναστευτικότητας ανάμεσα στους συμπατριώτες μας, η κοινωνική εξαθλίωση, έρχονται να προστεθούν στα διαχρονικά προβλήματα της κυπριακής πολιτείας μεταξύ των οποίων είναι το ρουσφέτι η αναξιοκρατία, η βία στα γήπεδα, η αύξηση της εγκληματικότητας, τα ναρκωτικά κ.α.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.