ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Κορυφώνεται η μάχη Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για την Προεδρία... Ποιος είναι ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή;

meimarakis-mitsotakis-300x190
Υποστηρικτές του τέως προέδρου...
 χαρακτηρίζουν τον αντίπαλό του «θατσερικό» και «νεοφιλελεύθερο - Ο ίδιος ο Μεϊμαράκης δεν πήρε δημοσίως θέση περιμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης - Ανοίγματα Κυριάκου στους ψηφοφόρους του Άδωνι και του Τζιτζικώστα - Αιχμές για τη στάση Καραμανλή

Μαχαίρια βγαίνουν στη Νέα Δημοκρατία ενόψει της αναμέτρησης του δεύτερου γύρου για την εκλογή, στις 10 Ιανουαρίου, του νέου αρχηγού της Κεντροδεξιάς παράταξης, καθώς η επικείμενη μονομαχία ανάμεσα στους δύο που επικράτησαν στον πρώτο γύρο μοιάζει ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

Τα αίματα στη Νέα Δημοκρατία άναψαν προτού καν ανακοινωθούν, μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης, τα επίσημα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία, επί 404.078 εγκύρων ψηφοδελτίων, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης συγκέντρωσε 39,8% (160.823 ψήφους) και προηγήθηκε κατά ένδεκα μονάδες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έφθασε το 28,5% (115.162 ψήφους), αφήνοντας τρίτο τον Απόστολο Τζιτζικώστα με 20,3 % (82.028  ψήφους) και τέταρτο τον Αδωνη Γεωργιάδη με 11,4 % (46.065   ψήφους)

Αν και εν αναμονή των επίσημης ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, που καθυστέρησαν για περισσότερο από 48 ώρες, ο κ. Μεϊμαράκης απέφυγε το πρώτο 48ωρο μετά τις κάλπες να κάνει δημόσια δήλωση, οι επιθέσεις που έχουν ξεκινήσει να εξαπολύουν κατά του κ. Μητσοτάκη, υποστηρικτές του, όπως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ή ο πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, θεωρούνται ενδεικτικές της τροπής που μπορεί να πάρει ο προεκλογικός αγώνας.

Ο κ. Στυλιανίδης υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από «νεοφιλελεύθερη αντίληψη» που «μπορεί να λειτουργήσει γόνιμα, μόνο ως συνιστώσα», ενώ είπε ακόμη ότι οι θέσεις του δεν συνάδουν με εκείνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκαλώντας την αντίδραση του πρόεδρου της Νεολαίας του ΕΛΚ Κώστα Κυρανάκη που απάντησε ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο και κάλεσε τον πρώην υπουργό να ανακαλέσει τις δηλώσεις του.
Μετά τον κ. Στυλιανίδη, ωστόσο, σε αντίστοιχη γραμμή κινήθηκε και ο κ. Κακλαμάνης που δήλωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης εκπροσωπεί μια «θατσερικού τύπου» και «ευρωλάγνα» ΝΔ.
Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδουν όλα αυτά στην «ανησυχία» και την «αμηχανία» που, όπως λένε προκάλεσε το αναπάντεχο, κατά πολλούς, αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, επισημαίνοντας ότι ο πρώην υπουργός έφθασε πολύν κοντά στο 30% χωρίς τη στήριξη κανενός βουλευτή της ΝΔ.

Διπλές αιχμές κατά Καραμανλή



Ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος απέφυγε τις ευθείες βολές κατά του ανθυποψηφίου του, πλην, όμως, ορισμένες αναφορές του κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών συνεντεύξεών του, θεωρήθηκαν αιχμές κατά της στήριξης στον κ. Μεϊμαράκη από πλειάδα βουλευτών, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Είμαι αυτόφωτος και δεν μιλάω για λογαριασμό κανενός. Ο κόσμος ψηφίζει Κυριάκο παίρνει Κυριάκο», ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία επίσης ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπογραμμίσει τη θέση του ότι η υποψηφιότητα του δεν αποτελεί συνέχεια της παράδοσης που έχει η οικογένειά του στην πολιτική, καθώς και να απορρίψει τους ισχυρισμούς για αναμέτρηση στον δεύτερο γύρο μεταξύ «μητσοτακικών» «καραμανλικών».

Αιχμηρό για τον πρώην πρωθυπουργό θεωρήθηκε και το περιεχόμενο ανάρτησης στο twitter που έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε τους συντοπίτες του για την πρωτιά που του έδωσαν στην Α΄ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και συνολικά στη Μακεδονία, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη «παρά τις γνωστές αντιξοότητες», φράση που παρέπεμπε στην παρέμβαση του κ. Καραμανλή η οποία εκφράστηκε ακόμη και με τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη για να ψηφίσει, ενώ μπορούσε να το κάνει από την Αθήνα.
Η συγκεκριμένη αποστροφή του κ. Τζιτζικώστα ερμηνεύεται ως προανάκρουσμα στήριξης του κ. Μητσοτάκη, κάτι, ωστόσο, που δεν έχει αποφασιστεί από το επιτελείο του. Οι εισηγήσεις που δέχεται ο βορειοελλαδίτης πολιτικός είναι διιστάμενες, αν και πληροφορίες θέλουν τους περισσότερους να θεωρούν ότι πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να στηριχθεί ο κ. Μεϊμαράκης.

Ανεξάρτητα, πάντως, από τι θα κάνει, εν τέλει, ο κ. Τζιτζικώστας και αν θα ακολουθήσει τον Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος τάχθηκε ανοικτά υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη, στο επιτελείο του τελευταίου σχεδιάζουν γενναία ανοίγματα προς όλους όσοι δεν ψήφισαν τον κ. Μεϊμαράκη στον πρώτο γύρο.

Κυριάκος: Το 60% ψήφισε ανανέωση
«Το 60% των πολιτών ψήφισαν δημιουργική ανανέωση και ζήτησαν να γυρίσουμε σελίδα στη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του. «Δεν γνωρίζω πως θα εκφραστεί αυτό στον δεύτερο γύρο, δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, ωστόσο παραμένω αισιόδοξος. Έχει αποκτήσει μια δυναμική η δικιά μου υποψηφιότητα που θα μου επιτρέψει να κόψω πρώτος το νήμα», πρόσθεσε, επιμένοντας ότι οι πολίτες θα πάνε στον φεύτερο γύρο να ψηφίσουν με κριτήριο «ποιος θα κερδίσει τον Τσίπρα και ποιος θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός».
«H Nέα Δημοκρατία σε περίπτωση που εγώ κερδίσω θα γίνει μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη με μια ξεκάθαρη στροφή στο μεταρρυθμιστικό κέντρο», υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν είμαι ο αντι-Τσίπρας είμαι το ακριβώς αντίθετο του κ. Τσίπρα. Έχω ορθό πολιτικό λόγο, ουδέποτε λαΐκισα, μπορώ να σταθώ στο εξωτερικό και να διαπραγματευθώ για το καλό της χώρας και θα κερδίσω τον κ. Τσίπρα με επιχειρήματα», καταλήγει. 


protothema.gr
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.