ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Στο «μικροσκόπιο» η περιουσία της Λεπέν

lepen-300-190
Στο στόχαστρο της γαλλικής δικαιοσύνης μπαίνουν οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του 2014 της Μαρίν Λεπέν και του πατέρα της, Ζαν-Μαρί, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τους ελέγχους και την παραπομπή υπόπτων.

«Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες» για το κατά πόσο οι δηλώσεις των δύο ευρωβουλευτών ήταν ακριβείς και ειλικρινείς δεδομένου ότι είχαν υποτιμηθεί ορισμένα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν από κοινού στον ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου και τη νυν ηγέτιδα του κόμματος, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή.

Τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 45.000 ευρώ, τριετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των παραβατών.
Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Μαρίν Λεπέν να περνά στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία.

Σύμφωνα με την Ανώτατη Αρχή, υπάρχουν επίσης ερωτηματικά για το κατά πόσο ο Ζαν-Μαρί Λεπέν συμπεριέλαβε στη δήλωσή του ορισμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία του. Του καταλογίζεται κυρίως ότι παρέλειψε να δηλώσει έναν τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία αλλά και ράβδους χρυσού για τις οποίες έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα, από τον περασμένο Ιούνιο, από την υπηρεσία καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του υπουργείου Οικονομίας (Tracfin).

Το απόγευμα η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε με τη σειρά της ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για δικαστική διερεύνηση της δήλωσής της.

Η Ανώτατη Αρχή ενδιαφέρεται για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που ήταν υποχρεωμένοι να καταθέσουν η Μαρίν και ο Ζαν-Μαρί Λεπέν με την ιδιότητά τους ως ευρωβουλευτές. Εφαρμόζοντας το άρθρο 40 του ποινικού κώδικα,«έκρινε απαραίτητο να αναφέρει τα γεγονότα στον Οικονομικό Εισαγγελέα και να του διαβιβάσει το σύνολο των δύο φακέλων».

Η υπηρεσία στηρίζεται σε έναν νόμο περί διαφάνειας στη δημόσια ζωή που υιοθετήθηκε μετά την αποκάλυψη, στις αρχές του 2013, ότι ο υπουργός Ζερόμ Καϊζάκ διατηρούσε έναν κρυφό τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό. 

Ο νόμος υποχρεώνει τους υπουργούς, τους βουλευτές και ορισμένους τοπικούς αιρετούς αξιωματούχους να δηλώνουν την περιουσιακή τους κατάσταση. Μέχρι σήμερα η Ανώτατη Αρχή έχει διαβιβάσει στη δικαιοσύνη δεκατρείς υποθέσεις: της Μαρίν και του Ζαν-Μαρί Λεπέν, της πρώην υπουργού Γιαμινά Μπενγκιγκί, εννέα βουλευτών και μιας τοπικής αιρετής αξιωματούχου, της Ιζαμπέλ Μπαλκανί. 

Μόνο μια υπόθεση, αυτή της Μπενγκιγκί, έχει εκδικαστεί και η πρώην υπουργός κρίθηκε ένοχη για παραλείψεις στις δηλώσεις της, χωρίς όμως να της επιβληθεί κάποια ποινή.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.