ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Σε αποκλεισμούς δρόμων προχωρούν οι αγρότες της Μακεδονίας

se_apoklismous_dromon_sti_makedonia-29-1-16
Νέο κύκλο συνελεύσεων ξεκίνησαν από το πρωί οι συμμετέχοντες στα μπλόκα που έχουν στηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της χθεσινής συγκέντρωσής τους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και δεν αποκλείουν να ξεκινήσουν από σήμερα κιόλας την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Πάντως, η πρώτη αίσθηση για τη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περισσότερα από 20.000 άτομα, από 75 μπλόκα της Ελλάδας, είναι θετική, αφού όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σκοπός επετεύχθη και τα... εγκαίνια της Agrotica έγιναν από εμάς τους ίδιους τους αγρότες».

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, στα περισσότερα μπλόκα θα ισχύει σήμερα η απόφαση της Σίνδου για κλείσιμο των δρόμων, συνόρων και άλλων κομβικών σημείων επί της εθνικής και Εγνατίας οδού στο χρονικό διάστημα 12:00-14:00, ενώ το τι μέλλει γενέσθαι στη διάρκεια της ημέρας θα προκύψει από τις γενικές συνελεύσεις.

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, κρατάει σε αποκλεισμό την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά. Τα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα κινούνται ελεύθερα, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βισαλτίας, Στέργιο Λίτο, ο οποίος έκανε γνωστό ότι μηνιαίως τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα περνούν περισσότερες από τις 15.000 νταλίκες και φορτηγά. Έκανε δε σαφές ότι τουλάχιστον έως και την προσεχή Τρίτη δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η κατάσταση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λίτος τόνισε: «Το καλύτερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι να παραιτηθεί και να πάμε σε οικουμενική, αλλά απαιτούμε και από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάρει σαφή θέση για τα ζητήματα που θέτουμε σαν κλάδος».

Υπο κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά για περίπου μισή ώρα κάθε φορά. «Δεν αποκλείεται να αποφασίσουμε κλιμάκωση της κινητοποίησης και να σκληρύνουμε τη στάση μας, κάτι που θα αποφασιστεί εντός της ημέρας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο στον δρόμο προς Καβάλα, στη θέση Μάρμαρα του Σκαρή. Οι εκπρόσωποι του κλάδου συντάσσονται με τη γραμμή της συνάντησης στη Σίνδο.

Στον νομό του Κιλκίς, όπου βρίσκονται περισσότερα από 450 τρακτέρ στην εθνική Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου, αποφασίστηκε, όπως είπε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, μέρος του μπλόκου να κατευθυνθεί για το τελωνείο Δοϊράνης στις 12:30 και η υπόλοιπη δύναμη να ενισχύσει εκείνο των 180 τρακτέρ που έχουν «κατασκηνώσει» στο τελωνείο των Ευζώνων.

Στον νομό Πέλλας, για τις 13:00 έχει αποφασιστεί γενική συνέλευση όλων των μπλόκων, με σκοπό τη συσπείρωση των δυνάμεων. Έως τις 17:00 δεν προβλέπονται αποκλεισμοί δρόμων. Τονίζεται ότι στον νομό υπάρχουν μπλόκα στη σερβική γέφυρα στην είσοδο των Γιαννιτσών, στο Μελίσσι και στο Μαυροβούνι.

Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Δημαλή, από τις 14:00 θα κλείσει η δίοδος συμβολικά μια ώρα. Υπενθυμίζεται ότι στην Πιερία έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ, στο Αιγίνιο και την Κατερίνη.

Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί συμμετέχοντες αποχωρούν και κατευθύνονται σε εκείνο του κόμβου Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας. 

Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Παναγιώτη Μεσαλά, το συγκεκριμένο μπλόκο θα κλείσει τον κόμβο επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας και σε γενική συνέλευση θα αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία του.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ, στο Δερβένι και τα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης. Έως τις 14:00 θα προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς. Στο μπλόκο στα «πράσινα φανάρια» -τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»- παραμένουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ, ενώ το μπλόκο που στήθηκε ακριβώς στη διασταύρωση του κρατικού αερολιμένα, θα κλείσει το βράδυ για μία ώρα (19:30-20:30).

Στον νομό Χαλκιδικής έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 οχημάτων και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων ένα όχημα ισοδυναμεί σε όγκο με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τις 13:00 και για μία ώρα. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20:00 θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα κρατούν τον δρόμο κλειστό έως τις 18:00, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Αχιλλέα Καμπούρη.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής των μπλόκων, Δημήτρης Μόσχος, κατά τη διάρκεια της μέρας θα γίνονται περιορισμένου χρόνου αποκλεισμοί των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης θα μείνει κλειστό ως τις 14:00. 

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην κοινωνία, ενώ οργανώνουμε και άλλες δράσεις, όπως ενημέρωση του κόσμου στις πλατείες, διανομή έντυπου υλικού με τα αιτήματά μας κτλπ», είπε ο κ. Μόσχος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αγρότες: Ζητούν συνάντηση με τον Τσίπρα και αφήνουν ανοιχτούς τους δρόμους με την Κυριακή...
Αγρότες: Αγώνας μέχρι τέλους…
Xημικά εναντίον αγροτών στο Βελλίδειο - Δεν άφησαν τον υπουργό να πάει στην Agrotica [video]
«Κομμένη» η χώρα από τα μπλόκα

loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.