ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το παρασκήνιο πίσω από τη συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη: Όλα καλά μπροστά στις κάμερες αλλά τι συνέβη μετά

to_paraskinio_piso_apo_tin_sinantisi_tsipra_mitsotaki_20-1-16
Αν και η γλώσσα του σώματος των δύο ανδρών έδειχνε την απόσταση που τους χώριζε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον νεοεκλεγέντα αρχηγό...
της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες να επιδιώκει την έναρξη διαδικασιών συνεννόησης με τον κ. Μητσοτάκη, κάτι, ωστόσο, που τορπιλίστηκε τα αμέσως επόμενα λεπτά και ενώ η συνάντηση ήταν σε εξέλιξη.   

Με το που έκλεισαν οι πόρτες της αίθουσας στην οποία ήταν μόνοι οι δύο πολιτικοί, συνεργάτες του κ. Τσίπρα δημιουργούσαν κλίμα σφοδρής σύγκρουσης διαρρέοντας… όσα λεγόντουσαν μεταξύ των δύο ανδρών,τα οποία αμφισβητήθηκαν έντονα από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ και που, όπως υπογράμμιζαν συνεργάτες του, «αν όντως είχαν ειπωθεί η συνάντηση δεν θα είχε λήξει από τα πρώτα λεπτά».  

Η συνάντηση, ωστόσο, διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά της ώρας και εκείνο που έληξε πρόωρα ήταν η προσπάθεια για συνεννόηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.    

Ήπιοι διάλογοι on camera 

 «Η εκλογή σου κλείνει και έναν ηλικιακό κύκλο», ήταν τα λόγια με τα οποία ο πρωθυπουργό υποδέχτηκε τον πρόεδρο της ΝΔ, για να συμπληρώσει, μιλώντας πάντα στον ενικό, ότι μένει να αποδειχθεί πως η νέα γενιά μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας καθαρής πολιτικής αντιπαράθεσης με επιχειρήματα και ταυτόχρονα μιας ειλικρινούς ανταλλαγής πληροφοριών και ενημέρωσης για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας.   Με μειλίχιο ύφος που σε τίποτε δεν πρόδιδε τα όσα ακολούθησαν, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης μη επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο θεσμικούς παράγοντες του τόπου, όταν ο ίδιος ήταν στη θέση που σήμερα βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης.   Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι θα είναι διαθέσιμος ανά πάσα στιγμή, να παράσχει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πλήρη ενημέρωση για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αφού τόνισε ότι «ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας», συμπλήρωσε ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες. Εκφράζοντας δε την ανησυχία του, όπως είπε, για ορισμένες εξελίξεις, ανέφερε ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να υπάρξει προσπάθεια συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.  

Οι διαρροές που άναψαν τα αίματα 

 Σε πλήρη διάσταση, ωστόσο, με την εν γένει θετική ατμόσφαιρα των δηλώσεων μπροστά στις κάμερες, κινήθηκαν οι διαρροές που, διαρκούσης της συνάντησης, άρχισαν να γίνονται από το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Τσίπρας «κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό».  

Επίσης, «του ζήτησε να συμβάλει ώστε ξεμπλοκαριστεί το ζήτημα με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, να εκλεγεί το νέο συμβούλιο, για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότητησης των καναλιών», ενώ, κατά τους επικοινωνιακούς μηχανισμούς του Μαξίμου δεν έμεινε σε αυτά, αλλά εμμέσως, πλην σαφώς, του επιτέθηκε: «Δεν είναι σωστό κανένα κόμμα να κάνει αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΝΔ.   «Τον κάλεσε ακόμη να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λέγοντας πως “το πρόβλημα δεν είναι οι μετακλητοί που φεύγουν με τον υπουργό, αλλά η αδιαφάνεια και ο κομματισμός στη διαδικασία ανάδειξης των μόνιμων στελεχών του δημοσίου”».  

Η έκπληξη και «το δις εξαμαρτείν…» 

 Έκπληκτος ο πρόεδρος της ΝΔ, άκουσε τους συνεργάτες του να του μεταφέρουν τις διαρροές και με κατηγορηματικότητα διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του ότι «ποτέ δεν ειπώθηκαν αυτά τα λόγια» και πάντως δεν ακούστηκαν εκφράσεις όπως «αβάντες στους ολιγάρχες μιντιάρχες» ή «να πάρει θέση σε σχέση με το ΔΝΤ και να διαλέξει πλευρά στη διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό».

Συνεργάτες του, μάλιστα, ότι η ίδια –«απρεπής», όπως υποστήριζαν- πρακτική είχε ακολουθηθεί και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που έγινε πριν από δύο στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και τότε από κυβερνητικές πηγές διέρρεαν παραπλανητικοί διάλογοι από μια σύσκεψη που ήταν σε εξέλιξη. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», σχολίαζαν.  Άλλωστε και η εικόνα στις αναρτήσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο twitter ήταν σε διαφορετικό κλίμα. «Ενημερώσαμε σήμερα τον νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκη για όλα τα ανοιχτά και φλέγοντα θέματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθετε: «Είναι ώρα, μια νέα γενιά πολιτικών να υπερβεί τη μικροπολιτική αντιπαράθεση και να μιλήσει ειλικρινά για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας». 

 Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξέφραζαν απορία γι΄ αυτή τη σαφή «διαφορά ύφους» και ενώ ήταν κατηγορηματικοί ότι «οι διαρροές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επεσήμαιναν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού είτε έχουν ειδικές… μεταφυσικές ικανότητες, αφού μετέφεραν πράγματα από μια κλειστή συνάντηση, είτε αυτονομούνται, υποσκάπτοντας το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός.  Γι΄ αυτό προφανώς και από τη Συγγρού έδιναν στη δημοσιότητα μια αποστροφή των λεγομένων του κ. Μητσοτάκη που αναφερόταν στην ανάγκη για αναβάθμιση του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου και την εμπέδωση ενός νέου πολιτικού ήθους. «Να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθεια. Αυτή είναι βασική προϋπόθεση για να συζητούμε. Εγώ θα το πράξω. Ευελπιστώ ότι θα το πράξετε κι εσείς. Είναι ξεκάθαρο ότι διαφωνούμε σε πολλά. Τουλάχιστον να μιλάμε πολιτικά, χωρίς το λαϊκισμό που έκανε τους πολίτες να αποστρέφονται την πολιτική», φέρεται να τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  «Κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών» 

 Σε κάθε περίπτωση, από τη Συγγρού επέμεναν ότι η συνάντηση ήταν «εθιμοτυπικού χαρακτήρα», αν και ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και σε ορισμένα θέματα, όπως το Προσφυγικό, αλλά και άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ζήτησε και έλαβε ουσιαστική ενημέρωση. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ανησυχία του για την γενικότερη πορεία της χώρας που δικαιολογημένα προκαλεί αβεβαιότητα και απογοήτευση στους πολίτες. Και αναφέρθηκε ειδικότερα στην παρατεταμένη ύφεση και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία, την ανάπτυξη και την πραγματική οικονομία, στην απώλεια επενδύσεων και την αδυναμία προσέλκυσης νέων, καθώς και στην κομματική διάβρωση του κράτους και των θεσμών.   Κατά τους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευσης» και πρότεινε στον κ. Τσίπρα συνεργασία στην εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας, μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος, που «πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι “κουτσή”», όπως είπε. 

  «Η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μια ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ και σύμφωνα με το περιβάλλον του φάνηκε να βρίσκει σύμφωνο τον κ. Τσίπρα η πρόταση του να ενταχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης θεσμικής αναθεώρησης και το ζήτημα του εκλογικού νόμου.   

Για το Ασφαλιστικό, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές από τη Συγγρού, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο βαρύς λογαριασμός που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες στο συνταξιοδοτικό είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2015».    Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΣΡ τόνισε την ανάγκη τροποποιήσεων στον πρόσφατο νόμο 4339/2015, έτσι ώστε το Συμβούλιο να αποκτήσει την απαραίτητη ανεξαρτησία. «Εάν αυτό συμβεί ανοίγονται προοπτικές άρσης της παρούσης εκκρεμότητας», είπε ενώ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.