ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Πώς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ανατρέπει όλο το πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας;

mitsotakispws_i_eklogi_tou_alazei_to_politiko_skiniko_300_190
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ τάραξε τα νερά του πολιτικού συστήματος...
κι αυτό γιατί όλοι, από την κυβέρνηση μέχρι και τα μικρά κόμματα της αντιπολίτευσης, είχαν προσαρμόσει τη στρατηγική τους στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη, προεξοφλώντας την επικράτηση του και γνωρίζοντας τη γραμμή που θα ακολουθήσει. Τώρα οι ισορροπίες φαίνεται να ανατρέπονται και ο κίνδυνος για αποσυσπειρώσεις στα κόμματα, ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, προκαλεί ανησυχία.

Ανησυχία προκαλεί όμως και στην κυβέρνηση, καθ' ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να υπολογίζει σε μία στήριξη της ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει τονίσει πώς θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση. Κάτι που δεν θα ίσχυε σε περίπτωση που πρόεδρος αναλάμβανε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος λόγω και των επαφών Καραμανλή-Τσίπρα είχε αφήσει ανοιχτό ένα παράθυρο “ανοχής” ή στήριξης.

Από την πρώτη κι' όλας στιγμή και εν αναμονή της συνάντησης Τσίπρα-Μητσοτάκη το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αλλάξει στρατηγική που δείχνει σύγκρουση με τη ΝΔ. Κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για οικογενειοκρατία και απέδωσε στον κ. Μητσοτάκη τον τίτλο “νεοφιλελεύθερος”, δείχνοντας πως θα αξιοποιήσει την πολιτική του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα τις απολύσεις που είχε κάνει.

Το μόνο ενδεχόμενο να τα βρει κάπως η κυβέρνηση με την ΝΔ τώρα είναι κατόπιν μίας παρέμβασης των δανειστών, καθ' ότι πλέον και οι δύο έχουν ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους... Θεσμούς. Κάτι τέτοιο με το καλημέρα για τον κ. Μητσοτάκη είναι ωστόσο αρκετά ριψοκίνδυνο, το γνωρίζει και ο ίδιος, καθώς θα έβαζε σε κίνδυνο την ενότητα της παράταξης που επιχειρεί να χτίσει και με τις σημερινές επαφές που θα έχει με τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να “μαζέψει” όλα τα δυνητικά υπό απόσχιση κομμάτια της δεξιάς πτέρυγας αξιοποιώντας τόσο την παρουσία των Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη όσο και τη στήριξη του Απόστολου Τζιτζικώστα. Οι δύο πρώτοι βέβαια θα βοηθήσουν λιγότερο, καθ' ότι ήταν και είναι αστικοποιημένοι και έχουν μπει και λόγο των θέσεων τους σε κυβερνητικές θέσεις, στο σύστημα.

Μην ξεχνάμε επίσης πώς ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει εμφανιστεί μνημονιακότερος των μνημονιακών και έχει απωλέσει τη “δεξιά” ταυτότητα του.

Αρκούν όμως αυτοί οι τρεις και ορισμένοι άλλοι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για να “εγκλωβίσουν” τη λεγόμενη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, η οποία ακόμη και να κινηθεί προς το κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχουν πολλά περιθώρια οργανωμένης έκφρασης για δύο σημαντικούς λόγους. Ο ένας είναι πώς για να αναπτυχθεί μία νέα πρωτοβουλία χρειάζεται χρήμα και σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον εστιάζεται στη ΝΔ με τον νέο αρχηγό. Ο δεύτερος λόγος είναι πώς η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται περιχαρακωμένη.

Η Χρυσή Αυγή εγκλωβισμένη στη δικαστική της περιπέτεια και στη μη ανανέωση της δεν μπορεί να κερδίσει κάτι από την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, όπως πιστεύουν κάποιοι. Μπορεί να διατηρήσει το ποσοστό που έχει αλλά δεν μπορεί να υπερπηδήσει την περιχαράκωση της και να κάνει τη διείσδυση προς τη ΝΔ.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επίσης, που αυτή τη στιγμή συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμάται πώς θα ξεκινήσουν ένα έντονο φλέρτ με τους “καραμανλικούς” σε μία προσπάθεια διεύρυνσης τους προς τα εκεί βλέποντας πώς είναι ο μοναδικός τρόπος να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να εμβολίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι “καραμανλικοί” ηττήθηκαν στις εκλογές της ΝΔ και μετά και την ήττα που υπέστη ο Κώστας Καραμανλής στο δημοψήφισμα δύσκολα θα διακινδύνευαν μία άλλη πολιτική κίνηση που θα τους “τελείωνε” οριστικά. Κι αυτό γιατί ο κόσμος της ΝΔ έχει βαρεθεί να ακούει για κάποιον που κινεί υπογείως τα νήματα, το παίζει υπεράνω και δεν εμφανίζεται να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες.

Από την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ μεγάλη πίεση θα δεχθεί το Ποτάμι και φυσικά το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έχει ήδη πάρει την κατιούσα και η κεντρώα πολιτική κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει το Ποτάμι να στερέψει εντελώς.

Η χθεσινή δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι χωρίζει άβυσσος το ΠΑΣΟΚ από τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη έδειξε πανικό. Η κ. Γεννηματά δεν φοβάται περισσότερο μήπως οι ψηφοφόροι που κατάφερε με κόπο να επαναφέρει στο κόμμα όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος λίγο έλειψε να το στείλει στα τάρταρα της φύγουν προς τη ΝΔ, αλλά φοβάται πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίπολο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και οι δικοί της καταφύγουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιέσεις θα δεχθεί βεβαίως και το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη και η ύπαρξη του στη Βουλή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα.

Είναι προφανές πώς η περίοδος που διανύουμε και μέχρι την άνοιξη θα είναι έντονων πολιτικών εξελίξεων που θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα για το πολιτικό σύστημα της χώρας.
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.