ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Το προσφυγικό ζήτημα στην οθόνη του 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

18ou_festival_ntokimanter_10-2-16
Πρόσφυγες, προσφυγιά, ανθρωπιστική κρίση, πόλεμος, εκπατρισμός.

Πρόσφυγες από την Αφρική, από τη Γιουγκοσλαβία, από το Αφγανιστάν, από τη Συρία...

Πρόσφυγες στην Ελλάδα, στη Δανία, στην Αυστρία, στον Λίβανο, στη Λαμπεντούζα και την Ιταλία, στη Σουηδία, στην Ευρώπη...

Η λέξη "πρόσφυγας", γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.

Και μπορεί τα "highlights" του επικείμενου 18ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 ως τις 20 του ερχόμενου Μαρτίου να "ζουμάρουν" σε ντοκιμαντέρ - υποψήφια για Όσκαρ, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, που επανέρχονται τραυματικά, σε ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες - θρύλους του περασμένου αιώνα (από την Τζάνις Τζόπλιν του Γούνστοκ ως το "μάτι της Κωνσταντινούπολης", τον διάσημο Τούρκο φωτογράφο Αρά Γκιουλέρ), ντοκιμαντέρ - απολογιστικά για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών αλλά και των ιδεών, το προσφυγικό όμως ζήτημα που "τεκμηριώνεται" καθημερινά στην Ελλάδα (από την Κω και τη Μυτιλήνη ως τον Πειραιά και την Ειδομένη) και το 18ο Φεστιβάλ ταινιών τεκμηρίωσης επέλεξε να το "εντάξει" -εκτός απ την καθημερινότητα και στις οθόνες του.

Στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που επέλεξε για τη φετινή διοργάνωση το φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνεται σειρά ταινιών που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης προγραμματίζεται επίσης συζήτηση με θέμα "Καταγράφοντας την προσφυγική κρίση: Μέθοδοι, στόχοι, προκλήσεις και δεοντολογία". Οι σκηνοθέτες των ντοκιμαντέρ του αφιερώματος συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για την ατομική, κοινωνική και πολιτική ευθύνη.

Το αποκαλυπτικό αφιέρωμα που εστιάζει στο προσφυγικό ζήτημα με τίτλο "Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;" περιλαμβάνει ταινίες όπως:

- "This Is Exile: Diaries of Child Refugees - Αυτό είναι Εξορία: ημερολόγια των παιδιών-προσφύγων" (Λίβανος, Ελβετία). Ο Μανί Γ. Μπενσελά παρουσιάζει την φρίκη του πολέμου, εστιάζοντας το βλέμμα σε ανήλικους πρόσφυγες απ΄ τη Συρία που έχουν διαφύγει στον γειτονικό Λίβανο. Οι μαρτυρίες τους αποκαλύπτουν όλο το εύρος της απώλειας (ανθρώπων και πατρίδας), του θυμού και της βίαιης ενηλικίωσης που στιγμάτισαν για πάντα αυτά τα παιδιά.

- "Dreaming of Denmark" του Μίκαελ Γκράβερσεν (Δανία). Στην ταινία ξεδιπλώνεται η ιστορία του νεαρού Βάσι, πρόσφυγα απ' το Αφγανιστάν ο οποίος προσπαθεί να βρει άσυλο στην Ευρώπη. Και μέσα από τον Βάσι, ο Γκράβερσεν αφηγείται την ιστορία εκατοντάδων παιδιών που βρίσκονται ασυνόδευτα σε ξένο τόπο και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.

- "At Home in the World" του επίσης Δανού Αντρέας Κοφόντ, ο οποίος ακολουθεί επί έναν χρόνο πέντε παιδιά πρόσφυγες σε ένα σχολείο του Ερυθρού Σταυρού στη Δανία και καταγράφει τι σημαίνει να χτίζεις μια νέα ζωή, διατηρώντας έντονα στη μνήμη τα τραύματα του πρόσφατου παρελθόντος.

- Συμπαραγωγή Δανίας-Σερβίας, το "Flotel Europa" του Βλάντιμιρ Τόμιτς είναι μια συγκλονιστική αυτοβιογραφία που αντηχεί εικόνες και συναισθήματα που διαμόρφωσαν τον δημιουργό. Το 1992, ο Σέρβος κινηματογραφιστής βρέθηκε στο κύμα προσφύγων που γλίτωσαν από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, διέφυγε με την οικογένειά του στη Δανία όπου έζησε για δυο χρόνια μέσα σε ένα πλοίο αραγμένο στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Το όνομα του πλοίου: Flotel Europa.

- Το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, από τις βασικές πύλες εισόδου μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη, έχει ως "σκηνικό" το ντοκιμαντέρ "Lampedusa in Winter" του Γιάκομπ Μπρόσμαν (Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία) σκιαγραφεί τη ζωή στο νησί στη διάρκεια ενός χειμώνα.

- Την οδύσσεια του νεαρού πρόσφυγα από τη Σομαλία, Αχμέντ, ο οποίος ξεκίνησε επίσης από τη Λαμπεντούζα, καταγράφει το ντοκιμαντέρ "I Am Dublin" (Σουηδία) των Νταβίντ Αρόνοβιτς, Άνα Πέρσον, Σαρμάρκ Μπινιουσούφ και Αχμέντ Αμπντουλαχί. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ, η Ιταλία ανέλαβε το αίτημά του για άσυλο, όμως η ζωή στη χώρα αποδείχθηκε σκληρή για τον Αχμέντ, ο οποίος έφυγε για τη Σουηδία κι έζησε κρυμμένος επί τρία χρόνια.

Η "επανεφεύρεση της πραγματικότητας" και η "οδύσσεια του σινεμά"

Στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης προγραμματίζονται επίσης αφιερώματα στον Δανό σκηνοθέτη Γιόν Μπανγκ Κάρλσεν (στο έργο του τα όρια ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας ανατρέπονται για να αποδώσουν αυτό που ο ίδιος ονομάζει "επανεφεύρεση της πραγματικότητας")και τον Ιρλανδό σκηνοθέτη , κριτικό και συγγραφέα Μαρκ Κάζινς με την προβολή δέκα συνολικά ταινιών τους.

Ο Δανός Κάρλσεν σκιαγραφεί στις ταινίες του από τη ...σύγχρονη Λετονία (επιλέγει να καταγράψει τη σύγχρονη καθημερινότητα, παρακολουθώντας τις ...γάτες της πρωτεύουσας, τις "Cats in Riga" -2014), ενώ ...αναζητά το πορτρέτο του Θεού ("Portrait of God" -2001) καταγράφοντας τη ζωή εγκλείστων μιας φυλακής στη Νότιο Αφρική.

"I Am Belfast" ισχυρίζεται με τον ποιητικό φόρο τιμής στη γενέτειρα του ο Ιρλανδός Μαρκ Κάζινς, που εξερευνά το σινεμά απ το Μπέλφαστ ως το κουρδικό... Ιράκ. 

Στην ταινία του "The First Movie" (2009) χρίζει πρωταγωνιστές του τα παιδιά, στήνει για χάρη τους ένα υπαίθριο σινεμά και προβάλλει ταινίες, ενώ επίσης τους δίνει κάμερες για να γυρίσουν τα δικά τους φιλμ, αποκαλύπτοντας πώς η δύναμη του σινεμά εμπνέει, δίνει ζωή και θεραπεύει πληγές...

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.