ΠΡΌΣΦΑΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΎΣΕΙΣ:

Παρέμβαση-έκπληξη στην εκδήλωση του Γ. Βαρουφάκη

parembasi_ekplixi_stin_ekdilosi_tou_baroufaki-10-2-16
Στην τρόικα απέδωσε την ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την παρουσίαση της Κίνησης για την Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25) χθες το βράδυ στο Βερολίνο. 

«Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και παραδέχθηκε ότι ο ίδιος απέτυχε ως υπουργός Οικονομικών, ενώ η κυβέρνηση συνθηκολόγησε σε ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να αποτύχει.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι απέτυχα. Και η κυβέρνησή μας συνθηκολόγησε, παραδόθηκε σε ένα πρόγραμμα το οποίο ήταν σχεδιασμένο να αποτύχει και στο οποίο δεν πιστεύει κανείς - ούτε ο Δρ Σόιμπλε ούτε το ΔΝΤ ούτε ο κ. Ντράγκι ούτε ο κ. Τσίπρας, κανείς. Προφανώς επρόκειτο για θεαματική αποτυχία» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας σε Έλληνα που βρέθηκε στο κοινό, o οποίος τον κατηγόρησε ότι απέτυχε και ότι ευθύνεται για το κλείσιμο των τραπεζών και για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εισπράξει τον μισθό του. «Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στην Κύπρο λίγες ημέρες αφότου εξελέγη η νέα κυβέρνηση - είστε εξοικειωμένοι με αυτό, ε; Εκείνη την ημέρα έγινε για μένα σαφές ότι οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων θα ήταν ο νέος τρόπος με τον οποίο η τρόικα θα επέβαλε τη σιδηρά θέλησή της στις κυβερνήσεις. 



Τρεις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με επισκέφθηκε και μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά μου είπε, "είτε θα δεχτείτε τις υπάρχουσες οικονομικές πολιτικές, το πρόγραμμα όπως είναι, ή θα κλείσουμε τις τράπεζές σας". Το 1967 ανέτρεψαν την ελληνική δημοκρατία με τα τανκς, τον Ιούλιο του 2015 το έκαναν με τις τράπεζες» απάντησε ο κ. Βαρουφάκης και δήλωσε υπερήφανος που του είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να υποταχθεί. «Ο μισθός σας δεν καταβάλλεται, επειδή άκαρδοι, απρόσωποι γραφειοκράτες που καθοδηγούνται από δεξιούς πολιτικούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους σε ό,τι αφορά τα συμφέροντα των ίδιων των εθνών τους, έκλεισαν τις τράπεζές μας και μας επέβαλαν ελέγχο κεφαλαίων. Μπορείτε να στρέφεστε εναντίον μου, αλλά προτείνω να δείτε την πραγματική αιτία για το γεγονός ότι δεν μπορείτε να πάρετε τον μισθό σας, που είναι ότι η τρόικα έκλεισε τις τράπεζες» κατέληξε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης παρουσίασης του DiEM25 που προηγήθηκε, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα της Volksbuehne, πλαισιώθηκε μεταξύ άλλων από την Συμπρόεδρο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Κάτια Κίπινγκ, το ιστορικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Γκεζίνε Σβαν, το μέλος του ΔΣ του συνδικάτου IG Metall Χανς-Γιούργκεν Ούρμπαν, την βουλευτή των Βρετανών Πρασίνων Καρολάιν Λούκας, τον ευρωβουλευτή των Podemos Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, τον μουσικό παραγωγό Μπράιαν Ένο και τον Κροάτη φιλόσοφο Σρέτσκο Χόρβατ, ενώ έγινε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση με τον εμπνευστή των Wikilieaks Τζούλιαν Ασάνζ και μεταδόθηκαν μηνύματα του Σλοβένου φιλοσόφου Σλαβόι Ζίζεκ και της Δημάρχου της Βαρκελώνης 'Αντα Κολάου. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στους βραχυπρόθεσμους στόχους της Κίνησης, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών, με το αίτημα για ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του Eurogroup, του Ecofin, της ΕΚΤ κλπ. και για δημοσιοποίηση των πρακτικών, διαφορετικά «θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί αυτοί που -ας πούμε- τους ψηφίζουν και τους πληρώνουν δεν πρέπει να γνωρίζουν τι μέσα χρησιμοποιούνται και ποιες αποφάσεις λαμβάνονται». Μεταξύ των μεσοπρόθεσμων στόχων αναφέρθηκε η παρουσίαση λεπτομερούς πρότασης πολιτικής για την σταθεροποίηση της οικονομίας, του τραπεζικού συστήματος, των επενδύσεων κλπ, ενώ στους μακροπρόθεσμους περιλαμβάνεται ο διάλογος για μια αυθεντική ευρωπαϊκή δημοκρατία και για την μορφή των θεσμών.

«Θεωρούμε τα εθνικά κόμματα παρωχημένα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης και τόνισε επανειλημμένα ότι βασικό σημείο αναφοράς του DiEM25 είναι η διαφάνεια, ενώ εξήγησε ότι μπορεί ο ίδιος να αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερός, αλλά η Κίνηση είναι ανοιχτή σε όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες, ακόμη και στους φιλελεύθερους. «Το ουτοπικό μας κίνημα είναι η μόνη απάντηση στη δυστοπική Ευρώπη που ξεδιπλώνεται μπροστά μας» σημείωσε και κάλεσε το κοινό: «απόψε να γιορτάσουμε, αλλά από αύριο να συνταράξουμε την Ευρώπη - απαλά, φιλεύσπλαχνα, αλλά σταθερά».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
loading...
Share on Google Plus

Tromero.eu

Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον κάντε ένα SHARE να το δούνε και οι φίλοι σας! Σας ευχαριστούμε.
    Σχολιαστε στο Blogger
    Σχολιαστε στο Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το σχόλιο σας,η άποψή σας είναι πολύ πολύτιμη για εμάς. Σας ευχαριστούμε.